Conceptul de “etichetă curată” a câștigat o mare notorietate în industria alimentară, în special în sectorul pâinii. Dar ce înseamnă exact și de ce este important? Ce este Eticheta Curată? O etichetă curată indică, în general, că un produs este realizat cu ingrediente simple, ușor de recunoscut, fără aditivi artificiali, conservanți și substanțe chimice sintetice. […]
Ce este siguranța alimentară și de ce este importantă pentru profesioniștii din industria alimentară?
Pentru majoritatea procesatorilor din industria alimentară, creşterea într-un ritm alert a competitivităţii produselor fabricate devine unul dintre cele mai importante obiective.

Pentru majoritatea procesatorilor din industria alimentară, creşterea într-un ritm alert a competitivităţii produselor fabricate devine unul dintre cele mai importante obiective.
Pătrunderea pe piaţa unică europeană înseamnă în primul rând producerea de alimente sigure pentru consum.
Actuala criză globală cauzată de pandemia COVID-19 a subliniat mai mult ca niciodată importanța monitorizării și abordării siguranței și securității alimentare.
Odată cu creșterea populației apar noi pericole, pe lângă riscurile existente în sursele de hrană. Prin urmare, conceptul de siguranță alimentară devine din ce în ce mai important pentru sănătatea populatiei.
Siguranța alimentară este un subiect la care atât profesioniștii din domeniul alimentar, cât și companiile și consumatorii ar trebui să acorde atenție.
Este necesar să aveți suficiente informații, să fiți conștienți, să furnizați servicii în conformitate cu legislația în vigoare și să urmăriți îndeaproape actualizările privind siguranța alimentelor.
Iată punctele pe care trebuie să le cunoașteți despre siguranța alimentelor
Ce este siguranța alimentară?
Siguranța alimentară presupune asigurare igieniei alimentare pe intregul lanț al procesului de productie, de la materie primă până la consumatorul final; este responsabilitatea tuturor celor implicaţi în lanţul alimentar şi face ca riscul contaminării să fie redus la minim sau eliminat.
Asigurarea siguranței alimentelor este esențială pentru toți profesioniștii care lucrează în industria de panificație și patiserie. Prin urmare, putem afirma că siguranța alimentelor este o obligație, nu o alegere a producatorilor și a profesioniștilor din domeniul alimentar.
Cum să asigurați siguranța alimentelor?
Siguranța alimentelor este, desigur, un subiect care trebuie îmbunătățit în mod controlat, care nu este deschis interpretării. Cu toate acestea, este extrem de important de stiut că fiecare țară are standarde de siguranță alimentară specifice. Conceptul de siguranță alimentară nu se referă doar la materii prime alimentare ci și la igiena și calitatea produselor.
În acest sens, prima condiție este să ne asigurăm că materia primă este sigură și isi menține aceeași calitate pe toată durata de valabilitate. Subiecte precum caracteristicile instalațiilor și echipamentelor în conformitate cu anumite standarde, implementarea proceselor de curățare și dezinfectare în conformitate cu normele, instruirea și igiena personalului, controlul furnizorului și condițiile materiei prime, condițiile de depozitare și distribuție sunt incluse în domeniul de aplicare al programelor de preventie.
În general, va fi posibil să implementati sisteme de management al siguranței alimentelor dacă îndepliniți toate condițiile specifice referitoare la instalația de producție a alimentelor, personalul din unitatea de productie, sursele alimentare și conformitatea produselor alimentare cu cerințele de sănătate. Scopul acestor sisteme este de a vă asigura că luați măsurile de preventie necesare pentru siguranța alimentelor și păstrați standardele de calitate sub control.
Ce sunt sistemele de management al siguranței alimentare?
Standardele de siguranță precum ISO 22000 și HACCP (Analiza Riscurilor in Punctele Critice de Control) vă permit să declarați că afacerea dvs. este sigură pentru gestionarea alimentelor.
Pentru a obține documentele necesare care vă vor permite să aveți sisteme certificate de management al siguranței alimentelor, va fi suficient să solicitați acest lucru organismelor de certificare independente. Dacă îndepliniți standardele specifice de siguranță alimentară puteți avea următoarele certificate:
ISO 22000: 2018 Standard de referință, internațional recunoscut, care pentru asigurarea siguranței alimentelor de-a lungul filierei agroalimentare până la punctul final de consum, combină următoarele elemente cheie : comunicare interactivă, managementul sistemului, principiile HACCP și programele preliminare.
ISO 9001 :2015 este un standard ce are o abordare bazată pe managementul proceselor organizației (orientarea către client și evaluarea satisfacției acestuia, angajamentul top managementului pentru o îmbunătățire continuă)
Analiză HACCP a riscurilor și punctelor critice de control este un sistem prin care sunt identificate pericolele specifice și măsurile care pot fi luate pentru controlul acestora, menite să elimine riscurile identificate cu scopul de a garanta siguranța alimentară.
Certificarea conform cu schemă FSSC 22000 pentru sistemele de siguranță alimentară se bazează pe standardul ISO 22000: 2018
Standard SQF privind siguranța alimentară și calitatea produselor – este recunoscut de producători și distribuitori cu amănuntul de servicii alimentare din toată lumea
Standardul global de siguranță alimentară BRC (British Retail Consortium) care atestă calitatea, conformitatea legală şi siguranţa produselor alimentare prin aplicarea sistemelor mixte de management al calităţii / produsului, de autocontrol igienic (HACCP) şi de bune practici de fabricare (GMP – Good Manufacturing Practices).
IFS Internațional Food Standard este un standard recunoscut GFSI (Global Food Safety Initiative), utilizat pentru auditarea producătorilor de alimente în ceea ce privește siguranța alimentelor și calitatea proceselor și produselor.
IFS Food se aplică atunci când produsele sunt „prelucrate” sau când există pericolul contaminării produsului în timpul ambalării primare.
Standardul este important pentru toți producătorii de alimente, în special pentru cei care produc etichete private, deoarece conține multe cerințe legate de conformitate cu specificațiile clienților.
De ce este nevoie de certificarea sistemului de management al siguranței alimentare?
Enumeram mai jos avantajele certificării sistemului de management al siguranței alimentare :
– furnizarea de produse/servicii sigure pentru utilizarea în următoarea verigă a lanțului alimentar sau sigure pentru consumatorul final
– preventia riscurilor din domeniul alimentar
– respectarea atât a cerințelor legale și de reglementare, cât și cele ale consumatorilor, agreate de comun acord privind siguranță alimentului
– comunicarea eficientă cu clienții și celelalte părți interesate de-a lungul lanțului alimentar
– respectarea propriilor politici de siguranță a alimentelor
– îmbunătățirea imaginii și a credibilității firmei dvs pe piață
– creșterea prosibilității de intrare în noi piețe de desfacere
Cu toate acestea, trebuie să rețineți că certificatele obținute au o anumită perioadă de valabilitate și la sfârșitul acestor perioade, trebuie să solicitați din nou reînnoirea documentelor.
Gustul, forma și structura pâinii prezentă pe masa fiecărui client este extrem de importantă pentru orice brutărie, astfel că satisfacerea acestor nevoi este în atenția tuturor brutarilor.
Maeștrii brutari, care lucrează într-un ritm intens zi de zi, au nevoie în procesul de producție de multe materiale/ingrediente diferite. Există însă câteva ingrediente esențiale pentru buna funcționare a unei brutării eficiente.
Focaccia
Alegerea drojdiei este, fără îndoială, primul pas în pregătirea unei pâini consistente și de calitate. Utilizată corect, drojdia va da aluatului gustul potrivit.
Cum pregătim pâine artizanală?
Cel mai recent studiu realizat în rândul consumatorilor români poziționează Pakmaya ca brandul cu cel mai bun raport calitate – preț pe segmentul drojdiei proaspete din România. Distincția vine din partea ICERTIAS (International Certification Association GmbH), ca urmare a rezultatelor noului sondaj Best Buy Award General III 2019/2020*.
Conform statisticilor, aproape două treimi din făina de grâu rezultată din recoltele anuale ale României nu corespund nivelului de calitate așteptat de către brutari. Calitatea grâului este rezultatul influențelor ce țin de natură și de condițiile meteorologice din timpul culturii (lumina, temperatură, apă), însă calitatea sa poate fi afectată și de o serie de alți […]
Tipuri de maia