|
Ingrediente aluat
1kg făină albă de grâu tip 480 sau 000
15g sare
30g drojdie proaspătă Pakmaya
130g zahăr
5 ouă
50ml lapte
300g unt 80-82%
esență de vanillie, portocală, lamaie, rom, după gust
Ingrediente umplutură
miez de nucă, mac, rahat, stafide, ciocolată, după preferințe
|
|
|
Mod de lucru
Aluat
- Pune în cuva mixerului toate ingredientele, în afară de unt.
- Începe malaxarea la viteză mică și adăugă apă până când aluatul se leagă.
- Mărește viteza mixerului și continuă malaxarea până când aluatul capată o consistență fermă-suplă.
- Adaugă treptat untul tăiat în cuburi și lăsa să se malaxeze până când îl absorbe aluatul. Aluatul trebuie să capete o consistență suplă-moale, se deschide la culoare și strălucește.
- Debarasează aluatul într-un vas, preferabil metalic, acoperă cu folie alimentară și pune-l în frigider până a doua zi (12 ore).
Umplutură
Se amestecă ingredinetele dorite cu apă până se obține consistența unei paste.
Preparare cozonac
- Scoate aluatul din frigider.
- Divizează o cantitate de aluat corespunzătoare tăvii de copt.
- Întinde aluatul sub formă de foaie, dar nu prea subțire.
- Întinde umplutura de nucă/mac sau pune umplutura de rahat (500g umplutură pentru 600g aluat)
- Rulează foaia (poți tăia în lung pentru a obține două fitile pe care sa le impletești).
- Asează cozonacul în tava unsă cu unt.
- Lăsă-l la dospit într-un loc ferit de curenți de aer (aprox. 2 ore).
- Dacă preferi, poți unge cozonacul cu ou.
- Coace cozonacul la 1750C, de preferință într-un cuptor ventilat, timp de 45-60 min.
|