Cozonac cu aluat dospit la rece

Cozonac cu aluat dospit la rece

 

Ingrediente aluat

1kg făină albă de grâu tip 480 sau 000

15g sare

30g drojdie proaspătă Pakmaya

130g zahăr

5 ouă

50ml lapte

300g unt 80-82%

esență de vanillie, portocală, lamaie, rom, după gust

Ingrediente umplutură

miez de nucă, mac, rahat, stafide, ciocolată, după preferințe

Mod de lucru

Aluat

  1. Pune în cuva mixerului toate ingredientele, în afară de unt.
  2. Începe malaxarea la viteză mică și adăugă apă până când aluatul se leagă.
  3. Mărește viteza mixerului și continuă malaxarea până când aluatul capată o consistență fermă-suplă.
  4. Adaugă treptat untul tăiat în cuburi și lăsa să se malaxeze până când îl absorbe aluatul. Aluatul trebuie să capete o consistență suplă-moale, se deschide la culoare și strălucește.
  5. Debarasează aluatul într-un vas, preferabil metalic, acoperă cu folie alimentară și pune-l în frigider până a doua zi (12 ore).

Umplutură

Se amestecă ingredinetele dorite cu apă până se obține consistența unei paste.

Preparare cozonac

  1. Scoate aluatul din frigider.
  2. Divizează o cantitate de aluat corespunzătoare tăvii de copt.
  3. Întinde aluatul sub formă de foaie, dar nu prea subțire.
  4. Întinde umplutura de nucă/mac sau pune umplutura de rahat (500g umplutură pentru 600g aluat)
  5. Rulează foaia (poți tăia în lung pentru a obține două fitile pe care sa le impletești).
  6. Asează cozonacul în tava unsă cu unt.
  7. Lăsă-l la dospit într-un loc ferit de curenți de aer (aprox. 2 ore).
  8. Dacă preferi, poți unge cozonacul cu ou.
  9. Coace cozonacul la 1750C, de preferință într-un cuptor ventilat, timp de 45-60 min.

Spor la gătit!

Rețeta va fi mai bună dacă pui suflet.