Drojdia proaspătă – informații
Despre pâine: În gândirea tradiţională, pâinea şi colacul concentrează o simbolică în totalitate benefică: bucurie, rodnicie, belşug, fertilitate, puritate. […]
Despre drojdie proaspătă: De la brutarul din epoca de înainte de Hristos se aştepta să fie capabil să coacă pâine dospită pentru nobilime, sub pedeapsa cu moartea, în cazul în care acesta nu ar fi realizat pâinea dorită. Aceşti mesteşugari tratau culturile lor cu acelaşi respect cu care le tratăm şi noi astăzi. […]
Cum se fabrică drojdia proaspătă?
Procesul de producție al drojdiei proaspete este de un grad înalt de complexitate, iar drept mărturie, construcția, echiparea și punerea în funcțiune a fabricii a durat 4 ani. […]
Despre pâine:
În gândirea tradiţională, pâinea şi colacul concentrează o simbolică în totalitate benefică: bucurie, rodnicie, belşug, fertilitate, puritate.
Pe cât de simplă, pe atât de gustoasă este pâinea proaspătă!
Făină, apă, drojdie și sare sunt ingredientele pe care le știm de mici de la generațiile anterioare, dar nu bănuiam atunci că bucățica de drojdie proaspătă este cea care dă și suflet pâinii, nu doar formă. În timpul dospirii, ingredientele din aluat ”prind viață” datorită drojdiei și are loc proces biologic natural de fermentație, în timpul căruia ia naștere aroma, textura și forma – pâinea se dezvoltă. Caracteristicile pâinii se maturizează la cuptor, iar la final devine atât de savuroasă încât cu greu reușim să o lăsăm neatinsă, chiar dacă este abia scoasă din cuptor și ne frige la degete.
Având ingredientele la dispoziție, obținem ușor pâinea, dar ce știm despre drojdie? Cum se fabrică drojdia proaspătă?
Despre drojdie proaspătă:
De la brutarul din epoca de înainte de Hristos se aştepta să fie capabil să coacă pâine dospită pentru nobilime, sub pedeapsa cu moartea, în cazul în care acesta nu ar fi realizat pâinea dorită. Aceşti mesteşugari
tratau culturile lor cu acelaşi respect cu care le tratăm şi noi astăzi.
Drojdia de panificație este un organism viu, complex, formată din miliarde de celule Saccharomyces cerevisiae (denumirea științifică) care au capacitatea de a descompune glucidele simple, adică zaharuri. Activitatea celulelor de drojdie în prezența zaharurilor din aluat are ca rezultat afânarea aluatului si definirea aromei și texturii pâinii.
În pachet, celulele de drojdie se afă într-o stare de hibernare datorită temperaturii scăzute din frigider, dar sunt gata pentru activare imediat ce temperatura crește.
Cum se fabrică drojdia proaspătă?
Procesul de producție al drojdiei proaspete este de un grad înalt de complexitate, iar drept mărturie, construcția, echiparea și punerea în funcțiune a fabricii a durat 4 ani.
Într-o versiune caricaturiza, procesul de producție se poate prezinta astfel:
1. Selecția:
Sunt alese doar celulele potrivite de drojdie.
2. Pregătirea balonului:
Pentru a ajunge la reproducere celula trebuie să fie rasfăţată! Ea cere un cadru confortabil, cu o temperatură stabilă, o sursă nelimitată de alimente care să conţină echilibrul de vitamine, azot, fosfat şi alte bunătăţi. Drojdia iubește oxigenul, iar pentru o bună dezvoltare a celulelor are nevoie de el din belșug. Oxigenul menţine celulele de drojdie active şi virile în ciclul său de reproducere.
Cererile celulei nu se termină aici. Se aşteaptă să fie ţinută la un pH moderat care îi va descuraja pe inamicii săi şi pe bacterii să intre în rezervaţia sa.
3. Producția propriu-zisă:
Producția se desfășoară în patru etape cronologice: precultură, cultura pură, drojdia sămânţă, drojdia comercială.
4. Separarea cremei de drojdie și filtrarea:
5. Ambalarea:
Pentru a-i menține proprietățile, drojdia proaspătă trebuie păstrată la frigider, iar în jurul ei trebuie să existe loc pentru circulația aerului. Drojdia proaspătă trebuie ”să respire”!
Procesul de producție durează 7 zile, până la ambalare. De la analize amănunțite asupra materiilor prime, la monitorizarea și controlul procesului de producție – totul este atent supravegheat permanent!
Producția drojdie proaspete ne aduce o satisfacție deosebită știind că aceasta se regăsește ca ingredient în produse consumate a peste aproximativ 15 milioane de persoane, dar este și o responsabilitate uriașă ce ne obligă să acordăm atenție deosebită măsurilor de siguranță și calitate.
Pe cât de simplu se face pâinea, pe atât de mare este plăcerea de a savura o bucată de pâine caldă. Unele lucrurile simple ascund câte o poveste amplă, complicată, ce rar ajunge să fie cunoscută, de aceea produsele Pakmaya vă sunt adresate pentru a vă bucura de simplitate!