Home / Cercetare și Dezvoltare / Povestea drojdiei

Povestea drojdiei

Cu toții o folosim, dar oare știm cu adevărat ce este? Drojdia este prezentă în numeroase produse pe care le consumăm zilnic. Hai să aruncăm o privire mai atentă la această minune a naturii.

Drojdia este numele generic al unui microorganism unicelular găsit în natură, invizibil și detectabil numai la microscop. Proprietățile metabolice ale drojdiei o diferențiază de alte microorganisme și îi conferă utilitate în producția de alimente. Atunci când sunt asigurate condiții adecvate, celulele de drojdie se reproduc și se dezvoltă.

Cum se produce drojdia?

Știți cum este produsă drojdia Pakmaya?

ingredientele drojdiei pakmaya

Istoria drojdiei care ajunge pe mesele noastre încă din Antichitate

De la primele civilizații și până în prezent, Saccharomyces cerevisiae, sau celulele de drojdie, se găsesc în trei varietăți: proaspătă, uscată și lichidă. Drojdia, cu istoria și conținutul său bogat, nu este doar un produs alimentar folosit pentru a dospi aluaturile, ci și o sursă de hrană sănătoasă care conține proteine, diverse minerale și vitamine.

Povestea drojdiei Pakmaya

În majoritatea culturilor și credințelor populare, caracterul sacru al pâinii s-a extins și la drojdie, care a devenit ingredientul principal din diverse produse alimentare. De-a lungul timpului, drojdia a fost unul dintre ingredientele pentru care s-au efectuat numeroase studii și progrese științifice.

Există diverse referințe istorice privind prima utilizare a drojdiei în alimentație. Se spune că primul preparat cu drojdie a fost făcut de către un englez pe nume Mason în 1792, în timp ce altă referință spune că drojdia a fost folosită pentru prima oară în Olanda în 1781. Cu toate acestea, se știe că referința științifică a drojdiei a debutat în anii 1859, odată cu descoperirea lui Louis Pasteur că drojdia este „un microorganism viu bazat pe fermentare”. Această descoperire a fost punctul de plecare pentru cercetarea științifică a drojdiei și transformarea ei într-un produs alimentar folosit în scop industrial. Se știe că prima drojdie comercializată a fost lansată pe piață în 1868, în formă ambalată.

Întrebări frecvente despre drojdie

Ce este drojdia?

Drojdia este un microorganism unicelular care se găsește în natură într-o varietate de soiuri. Există drojdii aproape peste tot: în grâu, în năut și leguminoase similare, în struguri și chiar în coaja de măr.

Unde se folosește drojdia?

Atunci când spunem drojdie, mulți dintre noi se gândesc doar la produse de panificație și brutărie, iaurt și produse lactate. Microorganismele care transformă laptele în iaurt sau kefir sunt bacterii acide lactice, nu drojdii, acestea îl îngroașă și îl fac acrișor.

Ce este drojdia pentru panificație?

Denumirea științifică a acesteia este Saccharomyces cerevisiae. Acesta este un grup de microorganisme care îmbogățesc gustul produselor de panificație și patiserie, le ajută să crească și să fie mai pufoase și le fac mai ușor de digerat.

Care sunt tipurile de drojdie?

Drojdia proaspătă

Drojdia proaspătă, cunoscută și sub numele de drojdie comprimată, este un tip de drojdie cu un conținut ridicat de apă. Datorită conținutului de apă, drojdiile sunt vii, motiv pentru care drojdia trebuie depozitată la frigider, la temperatură scăzută. Drojdia proaspătă în formă de cub este fragilă și se sfărâmă ușor, putând fi adăugată cu ușurință în aluat.

Are un termen de valabilitate de aproximativ 40 de zile și nu necesită condiții speciale de utilizare.

 

Drojdia uscată instant

Drojdia instant este un tip de drojdie sub formă de granule fine și se obține prin uscarea drojdiei cu ajutorul unei tehnologii speciale. Este ușor de folosit și dozat și nu necesită dizolvare, se amestecă direct cu făina.

Datorită conținutului redus de apă, aceasta se poate depozita la temperatura camerei în forma sa ambalată. Are un termen extins de valabilitate.

Drojdia uscată activă

Drojdia uscată activă este o drojdie cu granule mari, cu un conținut foarte scăzut de apă. Este ușor de folosit și dozat, iar granulele de drojdie necesită dizolvare în apă sau lapte înainte de utilizare. Se poate folosi și la mașina de făcut pâine.

Datorită conținutului său scăzut de umiditate, poate fi depozitată la temperatura camerei în forma sa ambalată. Are un termen extins de valabilitate.

Care este cantitatea necesară de drojdie pe care ar trebui să o folosesc pentru a face pâine?

Cantitatea variază în funcție de rețetă, dar, în medie, dozajul este de 5-6% din cantitatea de făină pentru drojdia proaspătă sau 1.5-3% din cantitatea de făină pentru drojdia uscată.

Cum folosesc drojdia proaspătă?

Drojdia proaspătă se poate folosi ca atare sau dizolvând-o în lapte sau apă călduță cu 1 linguriță de zahăr, pentru a o activa.

Cum folosesc drojdia instant?

Poate fi folosită direct, adăugând-o în făină, fără a fi nevoie să fie dizolvată în apă sau lapte.

1 plic de Drojdie uscată instant 10g este recomandat pentru 750g de făină (pentru aluaturi fără zahăr).

1 plic de Drojdie pentru pizza 7g la 350g făină, pentru aluaturi elastice pentru pizza, focaccia, ciabatta.

1 plic de Drojdie pentru cozonac 15g pentru 1 kg de făină, pentru toate aluaturile cu conținut ridicat de zahăr (>5%).

Cum folosesc drojdia uscată activă?

Aceasta necesită dizolvare în apă călduță sau lapte înainte de utilizare. În funcție de rețetă, se utilizează 1-2 linguri de drojdie uscată activă Pakmaya la 1 kg de făină.

Vezi toate sortimentele de Drojdie

Află mai multe detalii despre varietățile de drojdie pentru brutărie sau pentru acasă!

Povestea drojdiei Pakmaya