Panettone

Panettone,

o rețetă cu specific italian:

Ingrediente

1000g făină albă

250g stafide și/sau alte fructe confiate

300ml lapte

4 ouă

200g zahăr

100g unt/margarină

200-250g coajă rasă de lămâie

2 plicuri Zahăr vanilinat Pakmaya

1 plic Drojdie pentru cozonac Pakmaya

  1 praf de sare

plic praf de copt Pakmayaplic zahar vanilinat Pakmaya

plic drojdie uscata pentru cozonac 15g Pakmaya

Mod de lucru – frământare manuală

Făină se pune într-un bol, iar peste ea se adaugă: drojdia instant, sarea, coaja de lămâie, zahărul vanilinat, după care se amestecă ușor pentru omogenizarea ingredientelor.

Laptele se încălzește, iar peste el se adaugă zahărul și se amestecă până se dizolvă. Laptele îndulcit se adaugă treptat în bol, în timpul frământării.

Ouăle și untul/margarina se adaugă după lapte și se frământă totul până la obținerea unui aluat fin (~15 min). După ce aluatul este gata, se adaugă stafidele hidratate, se acoperă și se lasă la odihnă la cald (~30 min).

După odihnă se mai frământă puțin (~1 min), se modelează sub formă de bilă și se așează în tava de panettone.

Tava se acoperă cu o pânză și lasă la dospit la cald până când aluatul își dublează volumul (~60 min).

După dospire se unge cu ou bătut și se introduce la cuptor la foc mic (180°C), timp de 50-60 min.

Mod de lucru – mașina de făcut pâine

Zahărul, sarea și zahărul vanilinat se dizolvă în lapte și se pun în cuva mașinii de făcut pâine. Se adaugă ouăle, apoi făina, drojdia instant, coaja de lămâie și untul/margarina.

Se pornește programul de 3 ore al mașinii, iar după semnalul sonor se adaugă stafidele hidratate. După terminarea programului se scoate din formă se lasă la răcit.

Spor la gătit!

Rețeta va fi mai bună dacă pui suflet.