

Ingrediente
făină
zahăr
gălbenușuri
lapte
unt
sare
ou pentru uns
afine proaspete
zahăr
oțet balsamic
esență de vanilie

Mod de preparare
Încălzește laptele și dizolvă zahărul în el. Adaugă drojdia pentru cozonac și amestecă. Acoperă vasul cu folie de plastic și lasă la odihnă 10 minute, până încep să apară bule.
În vasul mixerului adaugă făina trecută prin sită și untul rece. Cu ajutorul degetelor încorporează untul în făină.
Adaugă gălbenușurile și amestecul de lapte cu drojdie.
Pornește mixerul echipat cu cârlig la viteza medie sau începe frământarea cu mâna. Mixează (sau frământă) până se obține un aluat nelipicios, timp de aproximativ 10 minute.
Pune aluatul obținut într-un bol uns cu puțin ulei. Acoperă-l cu folie de plastic și lasă-l să crească la loc călduros, fără schimbări bruște de temperatură, cum ar fi interiorul cuptorului nepornit.
Dospirea durează între 60-90 minute, până aluatul își dublează volumul.
Când aluatul este gata crescut, adaugă puțină făină pe masa de lucru și frământă încă vreo câteva minute.
Sosul de afine: într-un vas adaugă afinele, zahărul, oțetul balsamic și vanilia. Dă la foc mediu și amestecă încontinuu. Lasă să se gătească până se îngroașă și se obține un sos gros. Se lasă să se răcească complet.
Cu ajutorul sucitorului întinde o foaie dreptunghiulară, apoi întinde sosul de afine pe toată foaia, lăsând marginea liberă.
Rulează apoi aluatul cât mai strâns, începând cu partea lungă. Ruloul obținut se pune la frigider pentru 15–20 minute, astfel încât să se întărească mai bine umplutura.
Scoate ruloul de la frigider și taie-l în jumătate pe lungime. Se pun cele două jumătăți ale ruloului în cruce, cu umplutura în sus. Se răsucesc, împletindu-le dinspre ambele capete.
Așază cozonacul astfel modelat în tava unsă în prealabil cu unt și presarată cu făină.
Acoperă din nou tava cu folie de plastic și lasă la crescut în loc călduros încă 45 minute.
În acest timp, preîncălzește cuptorul la 180°C.
Când aluatul își dublează volumul, unge-l cu oul bătut cu puțin lapte.
Pune la cuptor aproximativ 40-45 minute sau până când scobitoarea introdusă în mijlocul aluatului iese curată.
Pentru glazura de zahăr: amestecă zahărul trecut prin sită cu esența de vanilie. Adaugă laptele treptat, puțin câte puțin, până când se ajunge la consitența dorită.
Scoate cozonacul din cuptor și lasă-l să se odihnească 5 minute în formă, apoi scoate-l și lasă-l la răcit.
Stropește-l cu glazura de zahăr; aceasta se va întări la uscare.
Feliază și servește!
Poftă bună!

