SPECIALITÄ‚ÈšI SÄ‚RATE
făină
lapte cald
zahăr
ouă
gălbenuș de ou
unt moale
½ linguriță sare
coaja rasă de la o portocală
fulgi de migdale
afine congelate sau proaspete
sucul de la o jumătate de lămâie
zahăr
amidon
apă
zahăr
Cerne făina împreună cu sarea într-un castron și lasă-l deoparte.
Încălzește ușor laptele până la temperatura de 38°C. Peste lapte adaugă drojdia uscată și 1 lingură de zahăr din cantitatea totală. Lasă drojdia la dospit la loc cald pentru 10 minute. Peste drojdia dospită adaugă restul de zahăr, ouăle și gălbenușul și amestecă până ce zahărul este complet topit.
În vasul cu făină formează o adâncitură, toarnă în mijlocul ei amestecul de lapte și ouă. Amestecă până ce tot laptele este încorporat în făină. Adaugă coaja de portocală și începe să frămânți timp de 15-20 de minute până ce obții un aluat elastic, apoi adaugă treptat untul moale. Lasă aluatul să crească la temperatura camerei pentru aproximativ 2 ore, până își triplează volumul.
Între timp, pregătește umplutura. Într-o crăticioară pune afinele împreună cu sucul de lămâie și zahărul. Amestecă totul bine și pune-l pe foc mediu pentru 10 minute până se înmoaie afinele. Cu ajutorul unui blender vertical pasează fructele și strecoară amestecul printr-o sită. Toarnă piureul obținut înapoi în crăticioară, amestecă-l cu amidon și pune-l din nou pe foc amestecând încontinuu. Lasă amestecul să fiarbă încet până ce se formează gemul de fructe. Acoperă-l imediat cu folie alimentară și lasă-l să se răcească complet, la temperatura camerei.
După ce aluatul a crescut în volum, frământă-l 1-2 minute pentru a scoate aerul format. Încinge cuptorul la 160°C. Întinde aluatul în formă de dreptunghi. Peste el, pune gemul de afine și, cu ajutorul unei spatule, întinde-l în strat subțire și uniform, având grijă să lași puțin spațiu la margini. Ia capătul mai lung al dreptunghiului și începe să rulezi strâns. După ce l-ai făcut sul și l-ai umplut, pune-l în frigider pentru 30-60 de minute pentru a se întări.
Scoate sulul de aluat de la frigider și, cu ajutorul unui cuțit, taie-l în două pe lungime. Împletește cele două suluri de aluat cât mai repede pentru ca umplutura să nu curgă. Taie cele două capete ale sulului împletit. Pune Babka formată în tava pregatită și unsă cu unt și tapetată cu hârtie de copt. Acoperă tava cu folie alimentară și lasă aluatul la crescut pentru 40 de minute.
Baga Babka în cuptorul încins la 160 °C pentru 40-50 de minute pâna se rumenește. Dacă observi că în prima parte a timpului de coacere, Babka devine prea rumenă, acoperă tava cu folie de aluminiu pentru a proteja aluatul să nu se ardă prea tare.
Între timp pregătește siropul: pune un ibric pe foc cu apa și zahărul și amestecă-le bine. Adu acest amestec la punctul de fierbere și lasă-l să fiarbă la foc mic pentru 5 minute. Ia ibricul de pe foc și lasă siropul la răcit.
Atunci când Babka este coaptă, scoate-o din cuptor și las-o la răcit pe un grătar de bucătărie. Unge Babka cu sirop, cu ajutorul unei pensule, până ce tot siropul este absorbit. Lasă cozonacul să se răceasca, înlătură hârtia de copt și taie-l în felii mai groase.
Poftă bună!