SPECIALITĂȚI SĂRATE
Pentru persoane
Timp de pregătire 120 minute
Timp de coacere 25 minute
lapte călduț
zahăr
făină superioară
sare
ulei
smântână
făină
sare
apă
Pregătește aluatul: presară zahărul în laptele călduț, apoi sfărâmă drojdia până se omogenizează. Cerne făina într-un bol și amestec-o cu sare. În mijlocul acestei compoziții, toarnă uleiul și laptele cu drojdie, apoi adaugă smântâna.
Frământă bine, cu malaxorul sau cu mâinile. Atunci când suprafața aluatului devine lucioasă și netedă și nu se mai lipește de mâini sau de marginea bolului, transferă aluatul în alt bol, apoi acoperă-l și lasă-l la dospit la temperatura camerei, timp de 45 de minute, până își dublează volumul.
Pe blatul de lucru, presară un stat subțire de făină și răstoarnă cu grijă aluatul dospit, apoi porționează-l în 16 bucăți egale. Modelează aluatul în formă rotundă, apoi acoperă-l cu folie alimentară și lasă-l la odihnă timp de 15 minute. Între timp, pregătește o tavă de dimensiuni mai mari și tapeteaz-o cu hârtie de copt.
Întinde bilele de aluat până obții cercuri cu diametrul de circa 20 cm, apoi rulează-l. Dacă preferi să obții altă formă decât cea din rețeta originală, poți modela aluatul în formă de baton mai subțire și mai lung, asemanator cu forma grisinelor.
Așază în tavă câte 4 baghete una lângă cealaltă astfel încât sa se atingă. Acoperă baghetele cu folie alimentară sau cu un prosop de bucătărie umed și lasă-le la odihnă circa 20 minute. Între timp încălzește cuptorul la o temperatură de 200°C.
Bagă tava în cuptorul încins și lasă baghetele la copt timp de 15 minute. Între timp amestecă făina cu sarea și adaugă atâta apă cât să se obțină o compoziție mai groasă decât cea de clătite. Ca alternativă de glazură pentru baghetele slanac, poți presăra sare grunjoasă, în funcție de preferințe.
Scoate tava din cuptor, stropește baghetele din belșug cu această compoziție sărată sau sarea grunjoasă și mai lasă-le la copt încă 5-10 minute. Când baghetele sunt coapte, lasă-le la răcit pe un grătar sau un fund de lemn.
Poftă bună!