

Chifle Acma

Pentru persoane

Timp de pregătire 120 minute

Timp de coacere 40 minute

Ingrediente
făină superioară
sare
zahăr
lapte
iaurt
ulei
ou
ou
mix semințe de susan, mac, negrilică

Mod de preparare
Într-un bol, cerne făina și amestec-o cu sarea, zahărul și praful de copt. Toarnă apoi laptele în mijlocul acestei compoziții, apoi iaurtul și uleiul, adaugă oul și apoi sfărâmă și presară drojdia. Începe să frămânți cu mâinile sau cu malaxorul până când obții un aluat mai moale, dar nelipicios. Atunci când aluatul nu se mai lipește de marginea bolului sau de mâini, mută-l în alt bol, acoperă-l și lasă-l la dospit circa 45 de minute la temperatura camerei.
Pe blatul de lucru, presară un strat subțire de faină și răstoarnă cu grijă aluatul dospit. Porționează aluatul în 14 bucăți egale, modelează-le pe rând în forma rotundă, apoi acoperă-le cu folie alimentară și lasă-le la odihnă timp de 15 minute. Între timp tapetează două tăvi mari cu hârtie de copt.
Întinde bilele de aluat, prin rulare, și modelează-le în formă de baghete subțiri de aproximativ 45 cm lungime. Îndoaie apoi în două, răsucește cele două capete în direcție opusă de câteva ori, apoi modelează în formă de cerc și ascunde cele două capete libere sub forma din aluat modelat, pentru un aspect frumos. Se pun în tavă cu hârtie de copt, la distanță una de cealaltă.
Acoperă aluatul cu un prosop de bucătărie curat și lasă-l la dospit aproximativ 20 minute. Între timp încălzește cuptorul la o temperatură de 180°C.
Formele din aluat dospite din prima tavă se ung cu ou, se presară cu semințe și se introduc în cuptorul încins. Cele din a doua tavă se mai lasă la dospit până se coace prima tură. Chiflele turcești Acma se coc timp de 20-25 minute, până devin brun-aurii. După ce s-au copt, lasă-le să se răcească pe un grătar sau un fund de lemn. Poți servi aceste chifle la micul dejun, împreună cu un pahar de ceai. Poftă bună!
Poftă bună!


Drojdie proaspătă 25g

Drojdie proaspătă 50g

Drojdie proaspătă 500g
