SPECIALITĂȚI SĂRATE
Pentru 10 persoane
Timp de pregătire 270 minute
Timp de coacere 15 minute
apă rece
făină pentru panificație
sare
ceapă galbenă
ulei
mac
Pregătirea aluatului: sfărâma drojdia în apă și amestecă puțin. Cerne făina într-un bol și amestec-o cu sarea, apoi toarnă apa cu drojdie și începe să frămânți cu mâinile. Când aluatul capătă o formă rotundă, transferă-l pe blatul de lucru și continuă frământarea până obții un aluat lucios, elastic și tare, care se lovește de câteva ori de blatul de lucru.
Modelează aluatul în formă de bilă și așază-l într-un bol uns cu un strat subțire de ulei sau presărat cu un strat subțire de făină. Acoperă bolul și lasă aluatul la dospit timp de aprox. 2 ore, până își dublează volumul.
Presară un strat subțire de făină pe blatul de lucru și răstoarnă aluatul. Porționează aluatul în 10 părți egale, modelează-le rând pe rând în formă rotundă și apoi așază-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Acoperă bilele de aluat și lasă-le la dospit încă 2 ore.
Pregătirea umpluturii cu ceapă: taie ceapa galbenă foarte mărunt, apoi călește-o în ulei, până devine aurie. Adaugă o linguriță de mac în compoziție.
După ce chiflele au dospit suficient, modelează-le în discuri cu diametrul de 13-15 cm, astfel încât în mijloc să se formeze o adâncitură, unde aluatul va fi mai subțire. Pune puțină umplutură în fiecare chiflă, apoi pulverizează-le cu puțină apă și presară mac deasupra fiecărei chifle.
Pune chiflele la copt într-o tavă, în cuptorul preîncălzit la 230°C și coace-le timp de 10-15 minute, până devin aurii.
Scoate chiflele pe blatul de lucru și lasă-le să se răcească.
Poftă bună!