Ciabatta cu ulei de măsline

PAKMAYA Retete Persoane

Pentru 8 persoane

PAKMAYA Retete Timp de pregatire

Timp de pregătire 750 minute

PAKMAYA Retete Timp de coacere

Timp de coacere 35 minute

PAKMAYA Retete Ingrediente

Ingrediente

Pentru maia:
125
ml

apă

150
g

făină albă de grâu 650

Pentru aluat:
200
ml

apă

1
jumătate linguriță

maiaua preparată cu o seară înainte

300
g

făină albă de grâu 650

5
g

sare

25
ml

ulei de măsline

PAKMAYA Retete Mod de preparare

Mod de preparare

Pregătește maiaua cu o seară înaintea coacerii pâinii. Într-un bol, toarnă apă călduță și presară drojdia pentru pizza. Adaugă făina și frământă bine, acoperă bolul și lasă compoziția timp de 10-12 ore pe blatul de bucătărie, la temperatura camerei.

,

Pregătirea aluatului: în ziua următoare, tornă apa în bolul malaxorului, presară drojdia pentru pizza și mixează.

,

Adaugă apoi maiaua și amestecă bine cu o spatulă. Cerne făina în bol și presară sarea, apoi mixează până la omogenizare. Acoperă bolul și lasă aluatul la odihnă timp de 15-20 minute.

,

Frământă aluatul cu malaxorul la viteză medie. Aluatul este foarte umed și lipicios la început, se va lipi de marginea bolului. Continuă să îl mixezi timp de 18-20 minute, până acesta va deveni moale și neted. Spre finalul frământării, adaugă uleiul de măsline în fir subțire și continuă frământarea până la încorporarea totală a acestuia. La finalul frământării, lasă aluatul la dospit timp de 1 oră, la temperatura camerei.

,

Așază aluatul dospit pe blatul de lucru și pliază-l de mai multe ori: ridică ușor marginea de sus a aluatului, întinde-l puțin cu mâinile, pliază-l din nou pe partea superioară, apoi continuă plierea pe partea inferioară a aluatului. Repetă plierea apoi, atât din partea dreaptă, cât și din partea stângă. În final, întoarce aluatul, acoperă-l și lasă-l la odihnă.

,

După alte 30 minute, repetă procesul de pliere, acoperă din nou aluatul și lasă-l la odihnă încă 30 minute.

,

Atunci când aluatul și-a triplat volumul, răstoarnă-l pe blatul de lucru presărat cu un strat gros de făină, apoi presară făină din plin și deasupra bucății de aluat. Presează ușor aluatul cu mâinile, pentru a scoate din el bulele de aer.

,

Taie aluatul în jumătate, pe lungime, apoi pliază ambele părți în trei, ca pe o scrisoare.

,

Pe blatul de lucru presărat cu făină, întoarce fiecare bucată de aluat cu partea pliată în jos, presară făină și deasupra, acoperă bucățile de aluat și lasă-le la dospit 30 minute.

,

Încălzește cuptorul la 230°C. Pune o tavă la încins în cuptor și așază un vas metalic mai mic pe nivelul de jos al cuptorului.

,

Pune bucățile de aluat dospit în tava încinsă și toarnă 100 ml apă fierbinte în vasul metalic din cuptor.

,

Coace pâinile Ciabatta timp de aproximativ 35 minute, până coaja capătă o culoare brun-aurie.

,

În ultimele 10-15 minute de coacere, scoate vasul metalic din cuptor.

,

Atunci când pâinile s-au copt, oprește cuptorul, lasă ușa acestuia întredeschisă și mai lasă pâinile în cuptor timp de 5 minute.

,

Scoate pâinile Ciabatta la răcit pe un grătar.

,

Poftă bună!

,

Poate te interesează și …