

Colac tradițional

Pentru persoane

Timp de pregătire minute

Timp de coacere minute

Ingrediente
făină albă de grâu 000
sare
zahăr
ouă
ulei/unt
apă/lapte
*cantitatea de apă/lapte poate varia în funcție de capacitatea de hidratare a făinii

Mod de preparare
Pregătirea aluatului: cerne făina într-un bol și amestec-o cu sarea, zahărul și drojdia uscată instant apoi toarnă laptele călduț și ouăle aduse în prealabil la temperatura camerei și începe să frămânți.
Adaugă uleiul și frământă aluatul până când acesta devine elastic, neted și lucios și nu se mai lipește de mâini, apoi modelează-l în formă rotundă.
Transferă aluatul într-un bol uns în prealabil cu ulei.
Acoperă bolul cu un prosop și lasă aluatul la crescut, la loc cald, până când acesta își dublează volumul.
Taie aluatul în șase bucăți egale și modelează-le în formă de bile. Lasă-le la odihnă pentru încă 10 minute și modelează-le sub formă unor batoane lungi. Unește toate batoanele la un capăt și împletește-le în șase. Unește capetele formând un cerc și bagă-le sub colac, pune-l într-o tavă pe hârtie de copt și lasă-l la crescut încă 15-20 minute.
Unge-l apoi cu un melanj de ou proaspăt și dă-l la cuptor.
Coace colacul la o temperatură de 180˚C, timp de 35-40 minute, până se rumenește frumos.
Poftă bună!
