Colac tradițional

Pentru persoane

Timp de pregătire minute

Timp de coacere minute

PAKMAYA Retete Ingrediente

Ingrediente

Pentru aluat:
750
g

făină albă de grâu 000

15
g

sare

20
g

zahăr

2

ouă

30
g

ulei/unt

330
ml

apă/lapte

*cantitatea de apă/lapte poate varia în funcție de capacitatea de hidratare a făinii

PAKMAYA Retete Mod de preparare

Mod de preparare

Pregătirea aluatului: cerne făina într-un bol și amestec-o cu sarea, zahărul și drojdia uscată instant apoi toarnă laptele călduț și ouăle aduse în prealabil la temperatura camerei și începe să frămânți.

,

Adaugă uleiul și frământă aluatul până când acesta devine elastic, neted și lucios și nu se mai lipește de mâini, apoi modelează-l în formă rotundă.

,

Transferă aluatul într-un bol uns în prealabil cu ulei.

,

Acoperă bolul cu un prosop și lasă aluatul la crescut, la loc cald, până când acesta își dublează volumul.

,

Taie aluatul în șase bucăți egale și modelează-le în formă de bile. Lasă-le la odihnă pentru încă 10 minute și modelează-le sub formă unor batoane lungi. Unește toate batoanele la un capăt și împletește-le în șase. Unește capetele formând un cerc și bagă-le sub colac, pune-l într-o tavă pe hârtie de copt și lasă-l la crescut încă 15-20 minute.

,

Unge-l apoi cu un melanj de ou proaspăt și dă-l la cuptor.

,

Coace colacul la o temperatură de 180˚C, timp de 35-40 minute, până se rumenește frumos.

,

Poftă bună!

,

Poate te interesează și …