Cozonac Babka – rețeta pentru 2 bucăți

PAKMAYA Retete Persoane

Pentru 10 persoane

PAKMAYA Retete Timp de pregatire

Timp de pregătire 120 minute

PAKMAYA Retete Timp de coacere

Timp de coacere 50 minute

PAKMAYA Retete Ingrediente

Ingrediente

Pentru aluat:
1
kg

făină

1
linguriță

sare

170
g

zahăr

3

ouă

5

gălbenușuri

300
ml

lapte

250
g

unt

2
lingurițe

esență de rom

2
lingurițe

esență de vanilie

1
lingură

coajă rasă de portocală

1
lingură

coajă rasă de lămâie

Pentru umplutură:
1

ou

1
linguriță

esență de rom

170
g

zahăr

350
ml

lapte

150
g

nucă

Pentru sirop:
500
ml

apă

500
g

zahăr

coajă de portocale

50
ml

vin ars (sau mai mult, în funcție de preferințe)

PAKMAYA Retete Mod de preparare

Mod de preparare

Într-un bol încăpător se adaugă 1 kg de făină, 15g drojdie uscată pentru cozonac Pakmaya, 300ml lapte, 3 ouă întregi, 5 gălbenușuri, esență de rom și de vanilie, sarea, coaja rasă de citrice, zahărul și se frământă până când aluatul devine elastic și atunci când este întins se creează o membrană semitransparentă fără să se rupă.

,

După aproximativ 30 de minute de frământat cu mâna sau 10 minute la robot, se adaugă untul în 3 etape. După fiecarea adăugare, se frământă untul până intră în aluat. În total se vor obține aproximativ 2kg de aluat din care vor rezulta 2 cozonaci. Fiecare bilă de aluat se împachetează individual în folie alimentară și se lasă la frigider (minim 1 ora).

,

Într-o cratiță se încălzește laptele,se adaugă zahărul, oul, pudra de cacao Pakmaya, romul și nuca. Se amestecă și se fierbe la foc mic până se îngroașă. Compoziția rezultată se pune la frigider.

,

Într-o oală se adaugă apa, zahărul și coaja de portocală. Se fierb până se topește zahărul. La final se adaugă vinul ars și se lasă la răcit.

,

După ce a stat la frigider, aluatul rece se întinde în strat subțire, sub formă de dreptunghi. Se adaugă 1/2 din compoziția de cacao răcită și se întinde uniform, lăsând 2 cm din latura superioară fără umplutură pentru a sigila rola de aluat.

,

După preferințe, se mai poate adaugă nucă mărunțită, rahat sau stafide hidratate în alcool.

,

Se taie rola în jumătate și se împletește cu tăietură în exterior, apoi se adaugă în tava pregătită în prealabil cu hârtie de copt. Se lasă la dospit într-un loc cald aproximativ 30 de minute sau până iese ușor din tavă (tava folosită are 23cm lungime/11cm lățime).

,

După ce a dospit, se unge cu ou și se bagă în cuptorul preîncălzit la 150°C timp de 45-50 de minute sau până când este gata. Cozonacul e gata când e bine rumenit şi ferm la atingere.

,

După ce s-a copt, cozonacul se lasă să se răcească 5 minute pe un grătar, după care se însiropează timp de 10-15 secunde.

,

Poftă bună!

,

Poate te interesează și …