

Cozonac Babka – rețeta pentru 2 bucăți

Pentru 10 persoane

Timp de pregătire 120 minute

Timp de coacere 50 minute

Ingrediente
făină
sare
zahăr
ouă
gălbenușuri
lapte
unt
esență de rom
esență de vanilie
coajă rasă de portocală
coajă rasă de lămâie
apă
zahăr
coajă de portocale
vin ars (sau mai mult, în funcție de preferințe)

Mod de preparare
Într-un bol încăpător se adaugă 1 kg de făină, 15g drojdie uscată pentru cozonac Pakmaya, 300ml lapte, 3 ouă întregi, 5 gălbenușuri, esență de rom și de vanilie, sarea, coaja rasă de citrice, zahărul și se frământă până când aluatul devine elastic și atunci când este întins se creează o membrană semitransparentă fără să se rupă.
După aproximativ 30 de minute de frământat cu mâna sau 10 minute la robot, se adaugă untul în 3 etape. După fiecarea adăugare, se frământă untul până intră în aluat. În total se vor obține aproximativ 2kg de aluat din care vor rezulta 2 cozonaci. Fiecare bilă de aluat se împachetează individual în folie alimentară și se lasă la frigider (minim 1 ora).
Într-o cratiță se încălzește laptele,se adaugă zahărul, oul, pudra de cacao Pakmaya, romul și nuca. Se amestecă și se fierbe la foc mic până se îngroașă. Compoziția rezultată se pune la frigider.
Într-o oală se adaugă apa, zahărul și coaja de portocală. Se fierb până se topește zahărul. La final se adaugă vinul ars și se lasă la răcit.
După ce a stat la frigider, aluatul rece se întinde în strat subțire, sub formă de dreptunghi. Se adaugă 1/2 din compoziția de cacao răcită și se întinde uniform, lăsând 2 cm din latura superioară fără umplutură pentru a sigila rola de aluat.
După preferințe, se mai poate adaugă nucă mărunțită, rahat sau stafide hidratate în alcool.
Se taie rola în jumătate și se împletește cu tăietură în exterior, apoi se adaugă în tava pregătită în prealabil cu hârtie de copt. Se lasă la dospit într-un loc cald aproximativ 30 de minute sau până iese ușor din tavă (tava folosită are 23cm lungime/11cm lățime).
După ce a dospit, se unge cu ou și se bagă în cuptorul preîncălzit la 150°C timp de 45-50 de minute sau până când este gata. Cozonacul e gata când e bine rumenit şi ferm la atingere.
După ce s-a copt, cozonacul se lasă să se răcească 5 minute pe un grătar, după care se însiropează timp de 10-15 secunde.
Poftă bună!

