

Cozonac Cruffin de post cu fructe confiate și rahat

Pentru 15 persoane

Timp de pregătire 90 minute

Timp de coacere 60 minute

Ingrediente
făină 000
zahăr
sare
coaja de la 2 lămâi sau de la 1 lămâie și 1 portocală
semințele de la 1 păstaie de vanilie sau esență
ulei
apă călduță
turmeric (opțional)
*1 singur sortiment sau amestec
fructe confiate sau uscate (caise, portocale, lămâi, stafide, cireșe, merișoare, curmale, smochine)
stafide
rahat
miez de nucă / migdale / alune (opțional)

Mod de preparare
Toate ingredientele folosite trebuie să fie la temperatura camerei.
Cerne făina, adaugă drojdia pentru cozonac și formează o adâncitură în mijloc. Pune aici apă călduță, în care s-au dizolvat zahărul, turmericul și aromele, apoi începe frământarea. Când toate ingredientele s-au încorporat, adaugă uleiul, puțin câte puțin și sarea. Dacă aluatul mai are nevoie de apă călduță sau făină, mai adaugă, până vei obține un aluat potrivit, nu foarte moale, dar care să se desprindă de pe mână.
Acoperă cu un șervet curat și lasă la crescut în loc cald și ferit de curenți.
Peste 30 de minute verifică aluatul (vei obține un aluat ușor, fără grăsimi animale sau ouă, așa că va crește rapid).
Divizează aluatul în două bucăți, întinde și umple după preferință. Poți folosi un amestec de fructe confiate sau uscate (caise, portocale, lămâi, stafide, cireșe, merișoare, curmale, smochine), stafide și bucățele de rahat. Se pot pune de asemenea și bucăți de miez de nucă, alune sau migdale.
Taie ruloul obținut pe jumătate, lăsând câțiva centimetri la una din margini. Rulează prima jumătate a ruloului înspre exterior, cu umplutura la vedere, apoi rulează cealaltă jumătate spre exterior și așaz-o peste prima.
Lasă aluatul la crescut aproximativ 30 de minute, apoi pune ruloul obținut în cuptor pentru 15 minute la 160°C și 30 de minute la 180°C. Peste aceste 30 de minute poți verifica aluatul făcând probă cu scobitoarea.
Când cozonacul este gata, îl poți scoate din cuptor și pudra cu zahăr pudră cu aromă de vanilie.
Poftă bună!

