

Cozonac cu aluat dospit la rece

Ingrediente

Pentru Acasă
Brutărie
Cofetărie & HoReCa
Moară
Fermă
PÂINE
SPECIALITĂȚI SĂRATE
DESERTURI
făină albă de grâu tip 480 sau 000
sare
zahăr
2 ouă + 3 gălbenușuri
lapte
unt 80-82%
esență de vanilie, portocală, lămâie, rom, după gust
nucă măcinată
zahăr
cacao
albușuri
100-150 ml lapte
Pune în cuva mixerului toate ingredientele, în afară de unt.
Începe mixarea la viteză mică și adăugă laptele călduț până la formarea unui aluat omogen.
Mărește viteza mixerului și continuă mixarea până când aluatul capătă o consistență fermă.
Adaugă treptat untul tăiat în cuburi și lăsă să se mixeze până când îl absorbe aluatul. Aluatul trebuie să capete o consistență elastică, cu suprafață netedă.
Se lasă la dospit, într-un vas uns în prealabil cu ulei; se acoperă cu folie alimentară și se pune în frigider până a doua zi (12 ore).
Pentru umplutură: se pun toate ingredientele într-un vas și se amestecă până la obținerea unei paste.
Preparare cozonac: se scoate aluatul din frigider; se divizează o cantitate de aluat corespunzătoare tăvii de copt.
Întinde aluatul sub formă de foaie, dar nu prea subțire.
Întinde umplutura de nucă (500g umplutură pentru 600g aluat).
Rulează foaia (poți tăia în lung pentru a obține două fitile pe care să le împletești).
Așază cozonacul în tava unsă cu unt.
Lasă-l la dospit într-un loc ferit de curenți de aer (aprox. 2 ore).
Dacă preferi, poți unge cozonacul cu ou.
Coace cozonacul la 175°C, de preferință într-un cuptor ventilat, timp de 45-60 min.
Poftă bună!