Cozonac cu aluat dospit la rece

Pentru persoane

Timp de pregătire minute

Timp de coacere minute

PAKMAYA Retete Ingrediente

Ingrediente

Pentru aluat:
1
kg

făină albă de grâu tip 480 sau 000

10
g

sare

130
g

zahăr

2 ouă + 3 gălbenușuri

250
ml

lapte

300
g

unt 80-82%

esență de vanilie, portocală, lămâie, rom, după gust

Pentru umplutură:
400
g

nucă măcinată

150
g

zahăr

20
g

cacao

3

albușuri

100-150 ml lapte

PAKMAYA Retete Mod de preparare

Mod de preparare

Pune în cuva mixerului toate ingredientele, în afară de unt.

,

Începe mixarea la viteză mică și adăugă laptele călduț până la formarea unui aluat omogen.

,

Mărește viteza mixerului și continuă mixarea până când aluatul capătă o consistență fermă.

,

Adaugă treptat untul tăiat în cuburi și lăsă să se mixeze până când îl absorbe aluatul. Aluatul trebuie să capete o consistență elastică, cu suprafață netedă.

,

Se lasă la dospit, într-un vas uns în prealabil cu ulei; se acoperă cu folie alimentară și se pune în frigider până a doua zi (12 ore).

,

Pentru umplutură: se pun toate ingredientele într-un vas și se amestecă până la obținerea unei paste.

,

Preparare cozonac: se scoate aluatul din frigider; se divizează o cantitate de aluat corespunzătoare tăvii de copt.

,

Întinde aluatul sub formă de foaie, dar nu prea subțire.

,

Întinde umplutura de nucă (500g umplutură pentru 600g aluat).

,

Rulează foaia (poți tăia în lung pentru a obține două fitile pe care să le împletești).

,

Așază cozonacul în tava unsă cu unt.

,

Lasă-l la dospit într-un loc ferit de curenți de aer (aprox. 2 ore).

,

Dacă preferi, poți unge cozonacul cu ou.

,

Coace cozonacul la 175°C, de preferință într-un cuptor ventilat, timp de 45-60 min.

,

Poftă bună!

,

Poate te interesează și …