

Ingrediente
făină
lapte
zahăr
coaja rasă de la ½ de lămâie
gălbenușuri
sare
unt 82% grăsime (la temperatura camerei)
mac măcinat
lapte
zahăr
coaja rasă de la ½ de lămâie
praf de sare
gălbenuș de ou
lapte
fulgi de migdale

Mod de preparare
Scoate ouăle, laptele și untul din frigider în prealabil, pentru ca ingredientele să ajungă la temperatura camerei. Pune făina în castronul robotului, fărâmițează drojdia proaspătă, adaugă 30 ml de lapte la temperatura camerei și lasă compoziția 5-7 minute la odihnă.
Între timp pune restul de lapte, 120 ml, într-o crăticioară împreună cu zahărul și coaja rasă de lămâie și încălzește-le pe foc mic. Stinge focul și adaugă zahărul vanilinat.
Separă gălbenușurile și așteaptă ca laptele să se răcească. Toarnă laptele peste făina cu drojdie din bol, adaugă și gălbenușurile și sarea și frământă 5 minute la viteza medie de frământare a mixerului. Lasă aluatul la odihnă 5 minute, apoi mixează iar timp de 10 minute, încorporând treptat untul moale. Se lasă aluatul la odihnă 5 minute și se mai frământă pentru ultima oară timp de 5 minute.
Mută apoi aluatul într-un vas uns cu puțin ulei și lasă-l la dospit timp de 2 ore, la temperatura camerei. Aluatul va crește mult în volum și va avea o textură elastică și pufoasă.
Pune la fiert laptele cu zahărul, sarea și coaja rasă de lămâie. Atunci când a dat în clocot, pune deoparte vasul și adaugă zahărul vanilinat. Toarnă imediat laptele clocotit peste macul măcinat, astfel el se va opări, va absorbi lichidul și va deveni cremos. Amestecă bine și lasă crema de mac să se răcească.
Răstoarnă aluatul pe masa de lucru unsă cu puțin ulei, împarte-l în două părți egale și lasă-le timp de 10 minute la odihnă pe masă, acoperite cu folie de plastic. Întinde prima bilă de aluat cu sucitorul în foaie de circa 40 x 20 cm. Unge-o cu 1/2 din crema de mac până aproape de marginile foii de aluat, apoi rulează foaia strâns, cu grijă. Urmează aceiași pași și cu a doua bucată de aluat, iar apoi împletește-le.
Pune cozonacul astfel obținut în forma de copt, acoperă-l cu folie de plastic și lasă-l la dospit 1 oră și 30 minute. Amestecă gălbenușul cu laptele și unge suprafața cozonacului, apoi presară-l cu fulgi de migdale.
Pune cozonacul la copt în cuptorul preîncălzit la 180 °C timp de 10 minute, apoi scade temperatura la 170°C și lasă-l la copt timp de 50 de minute. Scoate cozonacul din cuptor și lasă-l la răcit pe un grilaj timp de 4-5 ore, apoi se poate felia.
Poftă bună!


Drojdie proaspătă 25g

Drojdie proaspătă 50g

Drojdie proaspătă 500g
