SPECIALITĂȚI SĂRATE
Pentru 8 persoane
Timp de pregătire 120 minute
Timp de coacere 50 minute
făină
lapte
(1 ou pentru aluat și 1 ou pentru ungerea aluatului)
gălbenușuri
zahăr
sare
esență de vanilie
ulei
lapte
zahăr
mac
ou
coajă rasă de lămâie
Într-un bol încăpător adaugă 500g de făină, 8g drojdie instant pentru cozonac Pakmaya, 220ml lapte rece, 140g zahăr, 1 ou întreg, 2 gălbenușuri de ou, sarea și esență de vanilie. Frământă până când aluatul devine elastic și se creează o membrană semitransparentă fără să se rupă, atunci când acesta este întins. După aproximativ 30 minute de frământat cu mâna sau 10 minute la robot, adaugă uleiul treptat. Lasă aluatul la dospit într-o încăpere încălzită până își dublează volumul (minim 30 minute).
Într-o cratiță, încălzește laptele, zahărul, coaja rasă de lămâie, albușul și macul. Amestecă la foc mic până se îngroașă. Folosește imediat compoziția rezultată.
După ce a dospit, împarte aluatul în 2 bucăți. Fiecare bucată reprezintă 1 cozonac, această fiind împărțită în 2 jumătăți. Întinde cele 2 jumătăți în strat subțire, sub formă de dreptunghi. Adaugă 150g de compoziție pe fiecare și întinde-o uniform pe jumătatea de aluat, lăsând 2 cm din latura superioară fără umplutură pentru a sigila rola de aluat. Împletește cele 2 role și adaugă-le în tava pregătită în prealabil cu hârtie de copt.
Lasă la dospit într-un loc încălzit aproximativ 30 de minute sau până iese ușor din tavă (tava din acest video are 23cm lungime și 11cm lățime).
După ce aluatul a dospit, unge-l cu ou și bagă-l în cuptorul preîncălzit la 150°C timp de 50 de minute sau până când este copt. Cozonacul este gata atunci când este bine rumenit şi ferm la atingere.
Poftă bună!