Cozonac cu nucă – rețeta pentru 4 bucăți

PAKMAYA Retete Persoane

Pentru 10 persoane

PAKMAYA Retete Timp de pregatire

Timp de pregătire 120 minute

PAKMAYA Retete Timp de coacere

Timp de coacere 50 minute

PAKMAYA Retete Ingrediente

Ingrediente

Pentru aluat:
1
kg

făină

2

ouă

5

gălbenușuri

15
g

sare

270
g

zahăr

450
ml

lapte

coaja rasă de la o lămâie

250
ml

ulei

Pentru umplutură:
2

ouă

350
ml

lapte

250
g

zahăr

20
ml

esență de rom

350
g

miez de nucă

PAKMAYA Retete Mod de preparare

Mod de preparare

Într-un bol încăpător se adaugă 1 kg de făină, 15g drojdie uscată pentru cozonac Pakmaya, 450ml lapte rece, 270g zahăr, 2 ouă întregi, 5 gălbenușuri, sarea, coajă rasă de citrice și se frământă până când aluatul devine elastic și atunci când este întins se creează o membrană semitransparentă, fără să se rupă.

,

După aproximativ 30 de minute de frământat cu mâna sau 10 minute la robot, se adaugă uleiul treptat. Aluatul rezultat se lasă la dospit într o încăpere încălzită până își dublează volumul (min 30 minute).

,

Într-o cratiță se încălzește laptele, zahărul, ouăle, esență de rom, pudra de cacao Pakmaya și nuca. Se amestecă și se fierbe la foc mic până se îngroașă. Compoziția rezultată se pune la frigider.

,

După ce a dospit, aluatul se împarte în 4 bucăți. Fiecare bucată reprezintă un cozonac, această fiind împărțită în 2. Cele 2 jumătăți se întind în strat subțire, sub formă de dreptunghi. Se adaugă 150g de compoziție pe fiecare și se întinde uniform, lăsând 2 cm din latura superioară fără umplutură pentru a sigila rola de aluat. Se împletesc cele 2 role și se adaugă în tavă pregătită în prealabil cu hârtie de copt.

,

Se lasă la dospit într-un loc încălzit aproximativ 30 de minute sau până iese ușor din tavă (tava folosită are 23cm lungime/11cm lățime).

,

După ce a dospit, se unge cu ou și se bagă în cuptorul preîncălzit la 150°C timp de 45-50 de minute sau până când este gata. Cozonacul este gata când e bine rumenit şi ferm la atingere.

,

Poftă bună!

,

Poate te interesează și …