

Cozonac de post – 4 cozonaci mici sau 3 mai mari

Pentru persoane

Timp de pregătire 90 minute

Timp de coacere 60 minute

Ingrediente
făină pentru cozonac (000)
margarină la temperatura camerei
ulei
apă, lapte de migdale (sau alt lapte vegetal) sau suc de portocale
zahăr tos
coaja rasă de la o lămâie
sare
praf de scorțișoară
pudră de cuișoare
coajă de portocală rasă
rom
pudra de turmeric (șofranel) pentru culoare*
*dacă se folosește suc de portocale în loc de apă nu mai este nevoie de șofranel
nucă măcinată
zahăr
cacao
esență de rom sau vanilie după preferință
apă călduță sau lapte vegetal
opțional rahat, stafide

Mod de preparare
Plămada: Dizolvă drojdia în 2 cești de apă călduță. Adaugă o ceașcă de zahăr și 2 cești de făină. Amestecă bine, până la omogenizare, apoi lasă-l la odihnă 15 minute.
Aluatul: În restul de apă călduță dizolvă zahărul rămas și amestecă-l cu scorțișoara, cuișoarele, sofranelul, romul, coaja de lămâie și portocală, zahărul vanilinat și sarea.Pune într-un bol făina rămasă și adaugă, pentru framantarea finală, toate ingredientele pregătite în prealabil și margarina temperată. Frământă energic timp de circa 30 minute, timp in care mai adaugi câte puțin ulei.Aluatul este gata frământat atunci când nu se mai lipește de mâini/brațul mixerului, iar suprafața acestuia este netedă. Acoperă-l cu un prosop curat și lasă-l să crească la loc călduț până își dublează volumul.
Umplutura: Se face un amestec omogen din nuca, zahăr, cacao, apă (lapte) și arome.
Modelare: Împarte aluatul în 6 sau 8 bucăți egale (în funcție de dimensiunea tăvilor).Întinde fiecare bucată de aluat în formă de dreptunghi și întinde umplutura. Peste umplutură pune stafide și/sau rahat, după care rulează foile de aluat.Împletește câte două bucăți rulate și pune apoi cozonacul în tavă tapetata cu hârtie de copt, la dospit timp de 20-30 min. Preincalzeste cuptorul la 180°C. Unge suprafața cozonacului cu ulei sau apă cu zahăr. Coace în cuptor preîncălzit pentru aproximativ 50-60 minute, la o temperatura de 180°C.
Poftă bună!

