Cozonac de post – 4 cozonaci mici sau 3 mai mari

Pentru persoane

PAKMAYA Retete Timp de pregatire

Timp de pregătire 90 minute

PAKMAYA Retete Timp de coacere

Timp de coacere 60 minute

PAKMAYA Retete Ingrediente

Ingrediente

Pentru aluat:
1
kg

făină pentru cozonac (000)

100
g

margarină la temperatura camerei

100
ml

ulei

450
ml

apă, lapte de migdale (sau alt lapte vegetal) sau suc de portocale

250
g

zahăr tos

coaja rasă de la o lămâie

2
lingurițe

sare

1
vârf de cuțit

praf de scorțișoară

1
vârf de cuțit

pudră de cuișoare

1
linguriță

coajă de portocală rasă

1
linguriță

rom

1
lingură

pudra de turmeric (șofranel) pentru culoare*

*dacă se folosește suc de portocale în loc de apă nu mai este nevoie de șofranel

Pentru umplutură:
500
g

nucă măcinată

200
g

zahăr

50
g

cacao

esență de rom sau vanilie după preferință

200
ml

apă călduță sau lapte vegetal

opțional rahat, stafide

PAKMAYA Retete Mod de preparare

Mod de preparare

Plămada: Dizolvă drojdia în 2 cești de apă călduță. Adaugă o ceașcă de zahăr și 2 cești de făină. Amestecă bine, până la omogenizare, apoi lasă-l la odihnă 15 minute.

,

Aluatul: În restul de apă călduță dizolvă zahărul rămas și amestecă-l cu scorțișoara, cuișoarele, sofranelul, romul, coaja de lămâie și portocală, zahărul vanilinat și sarea.Pune într-un bol făina rămasă și adaugă, pentru framantarea finală, toate ingredientele pregătite în prealabil și margarina temperată. Frământă energic timp de circa 30 minute, timp in care mai adaugi câte puțin ulei.Aluatul este gata frământat atunci când nu se mai lipește de mâini/brațul mixerului, iar suprafața acestuia este netedă. Acoperă-l cu un prosop curat și lasă-l să crească la loc călduț până își dublează volumul.

,

Umplutura: Se face un amestec omogen din nuca, zahăr, cacao, apă (lapte) și arome.

,

Modelare: Împarte aluatul în 6 sau 8 bucăți egale (în funcție de dimensiunea tăvilor).Întinde fiecare bucată de aluat în formă de dreptunghi și întinde umplutura. Peste umplutură pune stafide și/sau rahat, după care rulează foile de aluat.Împletește câte două bucăți rulate și pune apoi cozonacul în tavă tapetata cu hârtie de copt, la dospit timp de 20-30 min. Preincalzeste cuptorul la 180°C. Unge suprafața cozonacului cu ulei sau apă cu zahăr. Coace în cuptor preîncălzit pentru aproximativ 50-60 minute, la o temperatura de 180°C.

,

Poftă bună!

,

Poate te interesează și …