SPECIALITÄ‚ÈšI SÄ‚RATE
făină
lapte
zahăr
gălbenuș de ou
unt
praf de sare
unt
zahăr
mac
scorțișoară
Pune drojdia și zahărul în laptele călduț și lasă-le până începe să se formeze spumă deasupra.
Între timp, pune într-o crăticioară untul la topit. Atunci când untul este fluid, ia crăticioara de pe foc, las-o să se răcească și apoi adaugă gălbenușul. Bate bine cu o furculița până la omogenizarea completă. Pune făina cernută într-un castron împreună cu sarea, adaugă apoi treptat amestecul de unt și lapte.
Frământă bine până va rezulta un aluat de o consistență fermă, apoi pune aluatul într-un castron, acoperă-l cu un prosop și lasă-l la dospit timp de o oră și jumătate, până își dublează volumul.
Pune într-un vas mic untul cu o consistență moale. Adaugă zahărul, macul măcinat și scortișoara. Omogenizează totul foarte bine.
Așază aluatul dospit pe masa de lucru și aplatizează-l ușor cu mâinile. Întinde-l apoi într-o foaie dreptunghiulară cu o grosime de circa 1 cm. Unge toată suprafața aluatului cu trei treimi din umplutură, rulează pe lungime, apoi taie ruloul în două părți egale. Răsucește cele două capete în așa fel încat părțile tăiate să fie în sus. Unește marginile, formând o coroniță și cu umplutura rămasă unge pe deasupra.
Așază coronița în tava tapetată cu o foaie de copt. Pune tava la cuptor, la foc mediu, timp de 25-30 de minute, până când cozonacul capătă o culoare rumenă-aurie.
Poftă bună!
10 pers.
30 min.
25 min.