Cozonac însiropat cu vinars

Pentru persoane

Timp de pregătire minute

Timp de coacere minute

PAKMAYA Retete Ingrediente

Ingrediente

Pentru aluat:
10
kg

faină albă pentru cozonac

2
kg

zahăr

1
l

ulei de floarea soarelui

100
g

sare

4.5 - 5
l

apă

Pentru umplutură:
Pentru sirop:
2
l

Vinars

5
l

apă

5
kg

zahăr

PAKMAYA Retete Mod de preparare

Mod de preparare

Malaxare: 6 minute lent și 8 minute rapid (la finalul malaxării, aluatul trebuie să fie elastic și bine format).

,

Temperatura aluatului la finalul malaxării: 28-32°C.

,

Odihnă în cazan: 10 minute.

,

Aluatul astfel obținut se pune într-un vas uns în prealabil cu ulei, peste care se așază folie alimentară și se lasă la frigider pentru 2 ore.

,

Divizare: la gramajul dorit.

,

După ce aluatul a fost divizat, se înfoliază fiecare bucată în folie alimentară și se mai lasă la rece pentru alte 3 ore.

,

Modelare finală: laminare, umplere, modelare (la 500 g aluat se recomandă a se adăuga 350 g umplutură hidratată).

,

Fitilele de cozonac umplute se taie longitudinal. Se răsucesc, împletindu-le dinspre ambele capete. Se așază cozonacii astfel modelați în tăvi și se pun la frigider pentru încă 8-10 ore.

,

Temperatura la dospire: 35°C și umiditate relativă: 75 – 80%.

,

Timpul de dospire: 30 minute.

,

Temperatura de coacere: 180°C.

,

Timpul de coacere: 60-65 minute.

,

După coacere, se scot cozonacii pe un grilaj și se lasă la răcit pentru 5-10 minute.

,

Cozonacii se insiropează în siropul pregătit în prealabil, având grija că aceștia să fie complet însiropați.

,

Se așază în tava în care au fost copți și se lasă pentru circa 8-10 ore pentru a asigura distribuția uniformă a siropului.

,

Pentru umplutură: cu ajutorul unei palete, se amestecă umplutura cu nucă și apă, până la obținerea unei paste omogene.

,

Pentru sirop: se pune într-o oală zahărul, apa și vinarsul la foc moderat. Când siropul începe să fiarbă, se flambează pentru a elimina alcoolul. Se verifică ca zahărul să fie dizolvat complet și se oprește focul. Se lasă siropul la răcit.

,

Poate te interesează și …