Amestecă o linguriță de zahăr în 100 ml de lapte călduț și sfarâmă drojdia proaspătă, apoi mixează până la omogenizare. Presară deasupra o lingură de făină și lasă compoziția deoparte pentru 15 minute.
,
Cerne restul cantității de făină într-un bol, adaugă sarea și restul de zahăr. În mijloc, adaugă oul și gălbenușul de ou, coaja rasă de lămâie, toarnă esența de portocale, romul, restul cantității de lapte și drojdia activată.
,
Frământă până când aluatul devine ca o bilă, adaugă untul la temperatura camerei și continuă să frămânți până când obții un aluat compact, destul de tare. Transferă aluatul într-un bol presărat cu puțină făină sau uns cu ulei și lasă-l la dospit circa 45 minute, la temperatura camerei, până își dublează volumul.
,
Presară un strat subțire de făină pe blatul de lucru și răstoarnă aluatul dospit. Modelează-l în forma rotundă și mai lasă-l la odihnă încă 15-20 minute, la temperatura camerei.
,
Pregătește o tavă mare tapetată cu hârtie de copt.
,
În mijlocul aluatului se face o gaură, se lărgește cu mâinile și se modelează în formă de inel.
,
Aluatul se transferă pe hârtia de copt, se acoperă cu folie alimentară și se lasă la dospit 30-40 minute, până își dublează volumul.
,
Încălzește cuptorul la o temperatură de 180°C.
,
Unge aluatul dospit cu ou bătut, presară portocalele și lămâile confiate și zahărul decorativ. Opțional poți presăra și fulgi de migdale.
,
Pune cozonacul în cuptorul încins și coace-l timp de 35-40 minute, până capătă o culoare brun-aurie.
,
Scoate cozonacul pe un grătar și lasă-l să se răcească.
,
În funcție de preferințe, poți servi cozonacul simplu sau tăiat pe jumătate transversal și umplut cu frișcă bătută.