

Ingrediente
lapte
zahăr
făină albă de grâu 000
sare
ou
gălbenuș de ou
coaja rasă de la o lămâie
esență de portocale
rom
unt la temperatura camerei
ou
portocale și lămâi confiate
zahăr decorativ
fulgi de migdale (opțional)

Mod de preparare
Amestecă o linguriță de zahăr în 100 ml de lapte călduț și sfarâmă drojdia proaspătă, apoi mixează până la omogenizare. Presară deasupra o lingură de făină și lasă compoziția deoparte pentru 15 minute.
Cerne restul cantității de făină într-un bol, adaugă sarea și restul de zahăr. În mijloc, adaugă oul și gălbenușul de ou, coaja rasă de lămâie, toarnă esența de portocale, romul, restul cantității de lapte și drojdia activată.
Frământă până când aluatul devine ca o bilă, adaugă untul la temperatura camerei și continuă să frămânți până când obții un aluat compact, destul de tare. Transferă aluatul într-un bol presărat cu puțină făină sau uns cu ulei și lasă-l la dospit circa 45 minute, la temperatura camerei, până își dublează volumul.
Presară un strat subțire de făină pe blatul de lucru și răstoarnă aluatul dospit. Modelează-l în forma rotundă și mai lasă-l la odihnă încă 15-20 minute, la temperatura camerei.
Pregătește o tavă mare tapetată cu hârtie de copt.
În mijlocul aluatului se face o gaură, se lărgește cu mâinile și se modelează în formă de inel.
Aluatul se transferă pe hârtia de copt, se acoperă cu folie alimentară și se lasă la dospit 30-40 minute, până își dublează volumul.
Încălzește cuptorul la o temperatură de 180°C.
Unge aluatul dospit cu ou bătut, presară portocalele și lămâile confiate și zahărul decorativ. Opțional poți presăra și fulgi de migdale.
Pune cozonacul în cuptorul încins și coace-l timp de 35-40 minute, până capătă o culoare brun-aurie.
Scoate cozonacul pe un grătar și lasă-l să se răcească.
În funcție de preferințe, poți servi cozonacul simplu sau tăiat pe jumătate transversal și umplut cu frișcă bătută.
Poftă bună!


Drojdie proaspătă 50g

Drojdie proaspătă 500g
