COZONAC SPANIOL ROSCON DE REYES

PAKMAYA Retete Persoane

Pentru 7 persoane

PAKMAYA Retete Timp de pregatire

Timp de pregătire 150 minute

PAKMAYA Retete Timp de coacere

Timp de coacere 40 minute

PAKMAYA Retete Ingrediente

Ingrediente

Pentru aluat:
150
ml

lapte

3
linguri

zahăr

400
g

făină albă de grâu 000

1
linguriță

sare

1

ou

1

gălbenuș de ou

coaja rasă de la o lămâie

1
linguriță

esență de portocale

1
lingură

rom

50
g

unt la temperatura camerei

Pentru decor:
1

ou

portocale și lămâi confiate

zahăr decorativ

fulgi de migdale (opțional)

PAKMAYA Retete Mod de preparare

Mod de preparare

Amestecă o linguriță de zahăr în 100 ml de lapte călduț și sfarâmă drojdia proaspătă, apoi mixează până la omogenizare. Presară deasupra o lingură de făină și lasă compoziția deoparte pentru 15 minute.

,

Cerne restul cantității de făină într-un bol, adaugă sarea și restul de zahăr. În mijloc, adaugă oul și gălbenușul de ou, coaja rasă de lămâie, toarnă esența de portocale, romul, restul cantității de lapte și drojdia activată.

,

Frământă până când aluatul devine ca o bilă, adaugă untul la temperatura camerei și continuă să frămânți până când obții un aluat compact, destul de tare. Transferă aluatul într-un bol presărat cu puțină făină sau uns cu ulei și lasă-l la dospit circa 45 minute, la temperatura camerei, până își dublează volumul.

,

Presară un strat subțire de făină pe blatul de lucru și răstoarnă aluatul dospit. Modelează-l în forma rotundă și mai lasă-l la odihnă încă 15-20 minute, la temperatura camerei.

,

Pregătește o tavă mare tapetată cu hârtie de copt.

,

În mijlocul aluatului se face o gaură, se lărgește cu mâinile și se modelează în formă de inel.

,

Aluatul se transferă pe hârtia de copt, se acoperă cu folie alimentară și se lasă la dospit 30-40 minute, până își dublează volumul.

,

Încălzește cuptorul la o temperatură de 180°C.

,

Unge aluatul dospit cu ou bătut, presară portocalele și lămâile confiate și zahărul decorativ. Opțional poți presăra și fulgi de migdale.

,

Pune cozonacul în cuptorul încins și coace-l timp de 35-40 minute, până capătă o culoare brun-aurie.

,

Scoate cozonacul pe un grătar și lasă-l să se răcească.

,

În funcție de preferințe, poți servi cozonacul simplu sau tăiat pe jumătate transversal și umplut cu frișcă bătută.

,

Poftă bună!

,

Poate te interesează È™i …