

Ingrediente
făină albă de grâu
zahăr
unt
gălbenuș de ou
lapte
coajă de lămâie
nucă măcinată grosier
merișoare
stafide
coaja de lămâie și portocală confiată
unt 82% grăsime

Mod de preparare
Malaxare: 6 minute lent şi 8 minute rapid (untul se adaugă în treapta a doua de malaxare);
Odihnă în cazan: 30 minute;
Divizare: la gramajul dorit.
Umplutură: într-un bol se adaugă toate ingredientele și se amestecă, apoi se distribuie peste aluatul format. Se frământă până la distribuirea omogenă.
Se întinde aluatul și se împachetează în trei, de două ori. Se dă forma finală și se împăturește în două astfel încât să nu se suprapună complet. Trebuie să aibă o „creastă” mai proeminentă pe mijloc, de-a lungul lui.
Se așază cozonacul pe hârtia de copt, se acoperă și se lasă la dospit la frigider 12 ore (peste noapte).
Coacere:
Se preîncălzește cuptorul la 190°C, se scoate cozonacul de la frigider și se dospește la temperatura camerei 20-30 minute. Se introduce cozonacul Stollen în cuptorul bine încins și se reduce imediat temperatura la 170°C (având căldura de jos și ventilație).
Stollen se coace circa 80 – 90 minute.
Pentru decor: se topește untul și se pregătește zahărul pudră pentru decor. După ce s-a copt cozonacul, se unge cu untul fierbinte imediat ce va fi scos din cuptor și se presară zahăr pudră din abundență, de două-trei ori.


Drojdie proaspătă Pakmaya 500g
