Cozonac tradițional, rețetă pentru 2 cozonaci

Pentru persoane

Timp de pregătire minute

Timp de coacere minute

PAKMAYA Retete Ingrediente

Ingrediente

Pentru aluat:
1000
g

făină albă de grâu

4

gălbenușuri de ou

300
ml

lapte

250
g

zahăr

100
ml

ulei

1
vârf

sare

coajă de lămâie /portocală și arome (vanilie, rom) - după preferință

Pentru umplutură:
500
g

miez de nucă măcinat

4
buc

albuș de ou

250
g

zahăr

100
g

griș de grâu

PAKMAYA Retete Mod de preparare

Mod de preparare

Drojdia pentru cozonac se adaugă peste făină, ulterior se adaugă restul ingredientelor (fără ulei) și se începe frământarea. Uleiul se adaugă treptat, în timpul frământării.

,

După ce aluatul devine neted și fin, se acoperă și se lasă pentru odihnă la loc cald timp de ~30-40 minute. Aluatul se împarte în 4 bucăți egale care se modelează în formă de bilă și se mai lasă la odihnă timp de 15 minute. În acest timp se prepară umplutura.

,

Albușul se bate spumă și se adaugă peste celelalte ingredinete ale umpluturii, după care se amestecă împreună.

,

Bucățile de aluat se întind cu sucitorul în foi de ~ 1cm grosime, se acoperă cu un strat uniform de umplutură și se rulează spre interior, formand un baton/fitil. Se împletesc câte 2 batoane/fitile de 3 ori unul în jurul celuilalt și se așează în tava unsă cu ulei.

,

Cozonacii se lasă la dospit, la loc cald și acoperiți cu o pânză. Sunt pregătiți de coacere după ce își dublează volumul (60-90 minute)

,

După dospire se ung cu ou bătut și se coc la foc mic (180°C), timp de 40-50 minute.

,

Poftă bună!

,

Poate te interesează și …