Ingrediente
apă
făină albă de grâu (tip 480)
sare
zahăr
unt rece, tăiat cuburi
gălbenuș de ou
ceapă galbenă
ulei de măsline
cățel de usturoi
carne tocată (vită, porc)
sare
piper
chimion
roșii de mărime medie (proaspete sau din conservă)
pastă de tomate
ardei chilli (opțional)
vin roșu
pătrunjel
ou
Mod de preparare
Pregătește umplutura: taie mărunt ceapa galbenă și călește-o în uleiul de măsline. Peste ceapă, rade usturoiul și amestecă încă 1 minut. Adaugă apoi carnea tocată și prăjește compoziția pe foc cu intensitate mare, amestecând continuu. Se asezonează cu sare, piper după preferințe, apoi se presară chimion.
Într-un vas cu apă clocotită, scufundă roșiile pentru câteva clipe, trece-le apoi prin apă rece și decojeste-le . Taie roșiile apoi în jumătăți, îndepărtează semințele, presează-le puțîn pentru a scoate sucul, apoi taie pulpă lor în cubulețe și adaugă-le peste carnea călită, împreună cu pastă de tomate.
Taie un ardei chilli în jumătate, scoate semințele și toacă-l mărunt, apoi presară-l peste compoziția de carne.
Toarnă apoi vinul și fierbe umplutura la foc mediu, amestecând din când în când, până când sosul a scăzut și s-a îngroșat. Stinge focul, presară frunze de pătrunjel tocate mărunt și lasă compoziția la răcit.
Pregătește aluatul: într-un bol, sfărâmă drojdia în 50ml de apă și amestecă până drojdia se dizolvă.
Cerne făina într-un bol, adaugă sarea, zahărul și apoi untul rece, mixează până la omogenizare. În mijlocul compoziției, toarnă amestecul de apă cu drojdie și restul cantității de apă, apoi adaugă gălbenușul de ou.
Frământă până când obții un aluat neted, acoperă-l cu folie alimentară și lasă-l la odihnă circa 30 minute, la temperatura camerei.
Pe blatul de lucru presărat cu puțină făină, răstoarnă aluatul dospit și întinde-l la o grosime de circa 2 mm.
Cu ajutorul unei forme rotunde cu diametrul de 15 cm, decupează cercuri din aluat, apoi adaugă în mijlocul fiecăruia câte 1 lingură de umplutură.
Unge marginile aluatului de jur împrejur cu apă, pliază aluatul în două și sigilează-l cu o furculiță.
Încălzește cuptorul la o temperatură de 180°C.
Pregătește 2 tăvi tapetate cu hârtie de copt și așază plăcintele umplute. Unge-le cu oul bătut și pune-le la copt în cuptorul încins, timp de 25 minute, până capătă o culoare aurie.
Scoate empanadas din cuptor și lasă-le la răcit pe un grătar.
Poftă bună !