Găluște umplute Germknödel

PAKMAYA Retete Persoane

Pentru 10 persoane

PAKMAYA Retete Timp de pregatire

Timp de pregătire 120 minute

PAKMAYA Retete Timp de coacere

Timp de coacere 20 minute

PAKMAYA Retete Ingrediente

Ingrediente

Pentru aluat:
250
ml

lapte călduț

15
g

zahăr

500
g

făină

5
g

sare

1

ou

1
gălbenuș

de ou

coaja rasă de la o lămâie

70
g

unt topit

Pentru umplutură:
200
g

magiun

rom (opțional)

Pentru servire:
100
g

mac măcinat (sau nuci măcinate)

30
g

zahăr pudră

70
g

unt topit

sos de vanilie

PAKMAYA Retete Mod de preparare

Mod de preparare

Pregătirea aluatului: presară o linguriță de zahăr în laptele călduț și apoi sfărâmă drojdia deasupra. Omogenizează amestecul și lasă bolul deoparte pentru 5-10 minute.

,

Cerne făina într-un bol și amestec-o cu sarea și cu restul de zahăr. Adaugă apoi oul și gălbenușul de ou, toarnă laptele cu drojdie și coajă rasă de lămâie. Începe să frămânți până când aluatul devine ca o bilă, apoi adaugă untul moale și continuă framântarea până când aluatul devine compact, cu o suprafață netedă și lucioasă și nu se mai lipește de mâini sau de marginea bolului. Lasă aluatul la dospit la temperatura camerei timp de 35-40 minute, până își dublează volumul.

,

Presară un strat subțire de făină pe blatul de lucru și răstoarnă aluatul. Bate-l ușor pentru a scoate aerul și porționează-l în 10-12 bucăți egale, de formă rotundă, apoi acoperă-le cu folie alimentară și lasă-le la odihnă timp de 10 minute. Apoi fiecare bucată de aluat se aplatizează puțin, se pune câte o linguriță de magiun (amestecat cu rom, opțional) în mijlocul fiecăreia, iar marginile aluatului se ciupesc și se formează galustele.

,

Acoperă galustele și lasă-le la odihnă încă 15-20 minute.

,

În două oale mai mari, toarnă apă, astfel încât partea de jos a găluștelor să nu ajungă în apă. Deasupra fiecărei oale se pune un dispozitiv pentru gătit la abur sau se leagă strâns un prosop de bucătărie pe fiecare oală. Se lasă apa la fiert, apoi se reduce intensitatea focului la nivel mediu. Se așază găluștele în sitele sau pe prosoapele textile de pe vasele cu apă, la puțină distanță una de alta, se acoperă cu câte o oală mai mare și se coc la abur timp de 15-20 minute. Se ridică puțin oalele folosite ca și capac, pentru a lasă aburul să iasă, apoi galustele se mută pe un platou. Se stropesc imediat cu puțin unt topit, se presară cu zahăr pudră amestecat cu mac sau cu nuci și se servesc cu sos de vanilie.

,

Poftă bună!

,

Poate te interesează și …