SPECIALITĂȚI SĂRATE
Pentru 10 persoane
Timp de pregătire 120 minute
Timp de coacere minute
vinete coapte
morcovi
ceapă galbenă
ardei kapia
roșii
dovlecel
pepperoni
țelină
păstârnac
legături verdețuri
foi de dafin
usturoi granulat
zahăr
ulei
cimbru, maghiran, boia, piper, sare
Coace vinetele, curăță-le și pune-le la scurs. Curăță de coajă celelalte legume, roșiile, ardeii/gogoșarii de cotoare și semințe și spală verdețurile. Toacă, nu prea mărunt, ceapa, țelina și dovlecelul cubulețe, morcovii și păstârnacul felii subțiri, ardeii fașiuțe, roșiile felii, iar verdețurile mai mărunt. Taie ardeii pepperoni în feliuțe subțiri.
Împarte uleiul în două oale și pune-l la încins. În prima oală pune la călit ardeii, iar după câteva minute adaugă roșiile și dovleceii. În cealaltă oală pune la călit ceapa, morcovii, țelina și păstârnacul. În aceasta pune și 0.5 l apă să se înmoaie legumele. Lasă la călit, amestecând în amândoua, până când scade zeama, aproximativ 30 de minute. Pune totul la fiert într-una din cele două oale, adaugă vinetele tocate, verdețurile tocate, conservantul, condimentele și lasă-le sa fiarbă la foc mic încă 30 de minute, amestecând din când în când, ca să nu se prindă.
Între timp pregătește borcanele: așază-le pe un prosop de bucătărie într-o cratiță, umple 2/3 din cratiță cu apă rece și pune-o la foc mic. Când se înfierbântă bine borcanele umple-le cu ghiveci cât mai bine și strânge-le capacele. După ce ai umplut toate borcanele pune-le la sterilizat până a doua zi. Pune borcanele în cămară.
Poftă bună!