

Gogonele murate

Ingrediente

SPECIALITĂȚI SĂRATE
Pentru 5 persoane
Timp de pregătire 20 minute
Timp de coacere minute
gogonele
ardei iuți
bastonașe de hrean
căței de usturoi
bețe de mărar uscat
rămurele de cimbru
frunze de țelină
morcov
boabe de muștar
piper boabe
sare grunjoasă, neiodată
Spală gogonelele foarte bine, în mai multe tranșe de apă. Așază pe fundul borcanului mărarul uscat, 1 ramură cimbru, 1 cățel de usturoi, 1 frunză de țelină și 2 bastonașe de hrean și pune gogonelele deasupra. In golurile rămase printre gogonele pune ardeii iuți, ceilalți 2 căței de usturoi, frunze de țelină, bastonașe de hrean, rămurele de cimbru, bețele de mărar, felii de morcovi, boabele de muștar și de piper. La final fixează totul cu bastonașe de hrean, înghesuite bine la gura borcanului, să nu permită celorlalte ingrediente să se ridice.
După ce ai umplut borcanul, toarnă saramura obținută prin dizolvarea sării și a conservantului într-un litru și jumătate de apă fierbinte cât să acopere toate ingredientele. Saramura se va pune în borcan deja răcită.
La final acoperă borcanul cu o farfurioară și lasă-l în bucătărie într-un loc ferit de razele soarelui, până când începe procesul de fermentare (se observă apariția unei spume ușoare la suprafața saramurii).
În acest moment, pune capacul borcanului cu gogonele murate în saramură și depozitează-l în cămară, într-un loc umbrit și răcoros. Întotdeauna, pune sub borcane o farfurie sau o tăviță, pentru că, în prima parte a murării, e posibil să continue procesul de fermentare și o parte din zeamă să curgă din borcan. Dacă se varsă o cantitate mai mare de zeamă, dă la o parte capacul și completează cu saramură (vezi pasul 1), astfel încât ingredientele să fie bine acoperite.
Poftă bună!