

Gogoși Beignet

Pentru 15 persoane

Timp de pregătire 120 minute

Timp de coacere 30 minute

Ingrediente
apă
zahăr
unt
zahăr
sare
apă fiartă
lapte
ou
făină superioară
ulei
zahăr pudră

Mod de preparare
Presară 5g de zahăr în 50ml apă și sfarâmă drojdia deasupra. Omogenizează compoziția și las-o deoparte pentru 5 minute.
Într-un alt bol, adaugă untul și 50g zahăr, apoi sarea, toarnă apa fierbinte și amestecă până când se dizolvă untul și zahărul, apoi adaugă laptele și continuă să amesteci până la omogenizare. Adaugă oul și amestecul de drojdie și amestecă din nou până la omogenizarea amestecului.
În această compoziție, adaugă jumătate din cantitatea de făină și amestecă ușor cu o lingură. Adaugă apoi restul cantității de făină, amestecând continuu. Aluatul se poate aromatiza cu vanilie, coajă rasă de lămâie, portocale sau scorțișoară, după preferințe.
Atunci când aluatul se amestecă deja mai greu, se transferă pe blatul de lucru presărat cu un strat subțire de făină. Aluatul obținut va fi neted, moale, dar nelipicios.
Unge un bol cu unt și pune aluatul în acesta, apoi acoperă-l cu folie alimentară și lasă-l la dospit timp de 1 ora, la temperatura camerei.
Presară un strat subțire de făină pe blatul de lucru și răstoarnă aluatul. Frământă-l din nou și întinde-l într-o foaie cu grosime de circa 0,5 cm, apoi taie-l în forme de romb de circa 6x6 cm. Acoperă formele de aluat și lasă-le la dospit încă 30 minute.
Pune uleiul la încins într-o cratiță, la o temperatură medie de 180-190°C. Pune la prăjit în ulei, rând pe rând, câte 2-3 bucăți de aluat. Apasă gogoșile cu o paletă sub ulei, până se umflă ca niște pernițe. Prăjește fiecare gogoașă timp de circa 3 minute, întorcându-le des pe ambele părți, până capătă o culoare aurie.
Scoate gogoșile pe un prosop de hârtie pentru a absorbi tot excesul de ulei. Așază-le într-un bol mai mare și presară-le cu zahăr pudră din belșug.
Poftă bună!


Drojdie proaspătă 50g

Drojdie proaspătă 500g
