Kurtoskalacs

PAKMAYA Retete Persoane

Pentru 5 persoane

PAKMAYA Retete Timp de pregatire

Timp de pregătire 90 minute

PAKMAYA Retete Timp de coacere

Timp de coacere 40 minute

PAKMAYA Retete Ingrediente

Ingrediente

General:
500
g

făină albă de grâu (tip 480)

1
linguriță

sare

2
linguri

zahăr

300
ml

lapte

3
linguri

ulei

1

ou

coaja rasă de la o lămâie

100
g

unt topit

300
g

zahăr tos

PAKMAYA Retete Mod de preparare

Mod de preparare

Acest tip de cozonac se coace pe cărbuni. Pregătește cărbunii încinși : întinde-i în strat uniform în cuptorul din curte sau grădină, aprinde-i și așteaptă să se facă jarul fierbinte.

,

Cerne făina într-un bol, adaugă sarea și 2 linguri de zahăr. În mijlocul făinii, toarnă laptele și uleiul, sparge oul, rade coaja de lămâie și apoi sfărâmă și presară deasupra drojdia proaspătă.

,

Frământă până când obții un aluat mai moale, dar nelipicios, care se frământă ușor. Transferă aluatul într-un bol uns cu ulei, acoperă-l și lasă-l la dospit circa 45 minute, la temperatura camerei, până își dublează volumul.

,

Presară un strat subțire de făină pe blatul de lucru și răstoarnă aluatul dospit. Se aplatizează bila de aluat cu mâinile, până se obține o grosime a foii de aluat de un deget, apoi se taie cu un cuțit în fâșii de circa 1-1,5 cm lățime.

,

Se unge cu unt topit lemnul cilindric pe care se va coace aluatul, apoi se așază pe el în spirală atâtea fâșii de aluat, câte încap, apoi se rostogolește cilindrul de lemn pe blat, până dispar spațiile dintre fâșiile de aluat. Se unge aluatul cu unt topit.

,

Numărul cozonacilor pe care îi vei obține depinde de dimensiunea cilindrului de lemn pe care vei înfășura aluatul și de cantitatea de aluat înfășurată pe fiecare cilindru.

,

Într-o tavă se pune zahărul tos mixat cu zahărul vanilinat și se rostogolește cilindrul de aluat în acest amestec.

,

Cozonacul se coace deasupra jarului, rotind sulul de lemn în continuu, până acesta capătă o culoare brun-aurie și devine crocant. Apoi se rostogolește în zahărul amestecat cu scorțișoară sau nucă măcinată, fulgi de cocoș, după preferință.

,

Se scoate cozonacul de pe cilindrul de lemn și se așază pe un grătar în poziție verticală pentru ca aburii din interior să poată ieși.

,

Cozonacul Kurtoskalacs se servește proaspăt, după ce s-a răcit.

,

Poftă bună!

,

Poate te interesează È™i …