SPECIALITĂȚI SĂRATE
Pentru 12 persoane
Timp de pregătire 120 minute
Timp de coacere 40 minute
brânză mozzarella
brânză feta sau altă brânză care se topește ușor
ou
Cerne făina într-un bol și amestec-o cu sarea. Se face o adâncitură in mijloc, se toarnă laptele și uleiul, apoi se sfârâmă deasupra drojdia.
Frământă compoziția până obții un aluat elastic, dar nelipicios. Când aluatul devine neted și lucios, așază-l în alt bol, acoperă-l cu un prosop de bucătărie și lasă-l la dospit timp de 30-35 minute, până își dublează volumul.
Între timp, pregătește umplutură. Rade brânzeturile într-un alt bol și mixează-le bine. Pune deoparte un sfert din cantitatea de brânză rasă.
Presară un strat subțire de făină pe blatul de lucru, răstoarnă aluatul dospit și împarte-l în două bucăți egale. Modelează ambele bucăți de aluat in formă rotundă, apoi acoperă-le cu folie alimentară și mai lasă-le la odihnă timp de 15 minute.
Presară din nou un strat subțire de făină pe blatul de lucru și așază în mijloc o bilă de aluat. Se întinde în formă de cerc, cu o grosime de circa 0.5 cm. Jumătate din cantitatea de brânză se pune în mijlocul cercului de aluat, marginile aluatului se adună deasupra și se apasă bine. Apoi se întoarce și se întinde in formă de cerc cu o grosime de circa 0.5 cm grosime, după care se transferă cu grijă într-o tavă tapetata cu hârtie de copt.
Aluatul se unge deasupra cu un ou bătut și se presară cu jumătate din cantitatea de brânză pusă deoparte. Cealaltă lipie se prepară la fel cu cea dinainte.
Se încălzește cuptorul la 200°C.
Se coc lipiile una după cealaltă, timp de 20 minute fiecare, până capătă o culoare brun-aurie. Lipiile Haciapuri se servesc călduțe, tăiate felii.
Poftă bună!