

Lipii turcești Gözleme cu spanac și brânză feta

Pentru 10 persoane

Timp de pregătire 90 minute

Timp de coacere 20 minute

Ingrediente
baby spanac
brânză feta
unt topit

Mod de preparare
Cerne făina într-un bol și amestec-o cu sare, toarnă apa și uleiul de măsline, iaurtul și apoi sfărâma și presară deasupra drojdia.
Frământă compoziția până când aluatul devine ca o bilă, apoi mută-l pe blatul de lucru și continuă să-l frămânți încă 5 minute, până devine moale, dar nelipicios. Dacă este necesar, adaugă 1-2 linguri de apă.
Lasă aluatul la dospit timp de 1 ora, într-un bol uns cu ulei, la temperatura camerei.
Pregătește umplutura: amestecă baby spanacul cu brânza feta sfărâmată mărunt.
Poți alege orice alte umpluturi, dulci sau sărate, după preferințe: carne tocată cu ceapă și verdețuri, diverse brânzeturi (halloumi, feta, mozzarella rasă), ciocolată.
Răstoarnă aluatul dospit pe blatul de lucru presărat cu putină făină, împarte-l în 8-10 bucăți egale și modelează-le in formă rotundă. Acoperă bilele de aluat și lasă-le la odihnă 10 minute.
Întinde bilele de aluat, rând pe rând, cât mai subțiri. Pune câte 1-2 linguri de umplutură în mijlocul fiecărei bucăți de aluat, întinde umplutură cu o lingură, apoi pliază marginile aluatului, mai întâi din partea dreapta și stânga până la mijloc, apoi și din partea de jos și de sus.
Pune la încins o tigaie din fontă sau antiaderenta și pune, rând pe rând, bucățile de aluat la copt. Se coc pe fiecare parte câte 1-2 minute, până aluatul se rumenește frumos. Atunci când întorci pe cealaltă parte fiecare lipie, unge-le cu un strat de unt topit pe partea deja coaptă.
Servește lipiile Gözleme calde, alături de o salată de legume proaspete și un pahar de ceai turcesc.
Poftă bună!


Drojdie proaspătă 50g

Drojdie proaspătă 500g
