SPECIALITĂȚI SĂRATE
Pentru 10 persoane
Timp de pregătire 90 minute
Timp de coacere 60 minute
făină
zahăr
lapte
unt nesărat, la temperatura camerei
ou
unt nesărat
zahăr
zeamă lămâie
făină de migdale/migdale mărunțite
sare
unt
coajă de lămâie
zeamă lămâie
lapte
esență de migdale
Amestecă făina cu drojdia pentru cozonac, zahărul și sarea într-un castron mare.
Mixează oul, untul și laptele cald și adaugă-le peste compoziția de făină; amestecă bine până se omogenizează. Aluatul este gata când se simte ușor lipicios, dar nu se lipește de degete.
Acoperă vasul cu o pânză curată și lasă-l la loc călduț până își dublează volumul.
Pune aluatul pe blatul presărat cu făină. Întinde aluatul cu ajutorul unei role. Unge aluatul cu unt topit.
Într-un bol amestecă zahărul, coaja de lămâie și migdalele mărunțite.
Toarnă peste aluatul uns cu unt amestecul de migdale și presează ușor pentru a se prinde bine de aluat.
Rulează și taie aluatul în felii de lățimea unui deget, îndepărtând capetele inegale.
Așază rulourile de aluat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și lasă pentru 30 de minute aluatul la odihnă, până își dublează volumul.
Coace rulourile în cuptor la 180°C până se rumenesc frumos.
Pentru glazură, mixează zahărul pudră, sarea, untul topit, laptele, coaja și sucul de lămâie și extractul de migdale.
Toarnă peste rulourile calde glazura.
Poftă bună!