

Ciabatta

Pentru 6 persoane

Timp de pregătire 120 minute

Timp de coacere 17 minute

Ingrediente
făină
apă (cantitatea poate varia în funcție de capacitatea de hidratare a făinii)
ulei de măsline

Mod de preparare
Se malaxează toate ingredientele, 5 minute la viteza mică si 7 minute la viteza mare, adăugând două treimi din cantitatea de apă necesară rețetei.
Se adaugă restul de apă treptat, la viteza mare, începând cu al treilea minut. Se obține un aluat moale si elastic.
Se pune uleiul de masline înt-un vas și se pune aluatul obținut în vasul cu ulei.
Se lasă aluatul la odihnă între 35-40 minute.
Când aluatul și-a dublat volumul, se împachetează, ridicându-l de la fundul ligheanului spre suprafață (se face o refrământare ușoară).
Se lasă la fermentat pentru încă 20 minute (până își dublează volumul), apoi se reîmpachetează și se lasă iar la fermentat.
După aproximativ 20 minute, se pune aluatul pe o masă, fie tapetată cu făină, fie unsă cu ulei de măsline.
Se divizează la greutatea dorită, fără să se manipuleze foarte mult aluatul (pentru a se păstra alveolajul).
Se așază bucățile de aluat divizate, fie pe tavă, fie direct pe panacod.
Se lasă 15-20 minute la odihnă, la temperatura ambiantă.
Se pune la copt 17-20 minute în cuptorul încins la 230 grade, cu abur puțin sau mai mult, in functie de coaja dorită.

