Pâine de secară cu maia

Pentru persoane

PAKMAYA Retete Timp de pregatire

Timp de pregătire 300 minute

PAKMAYA Retete Timp de coacere

Timp de coacere 45 minute

PAKMAYA Retete Ingrediente

Ingrediente

General:
300
g

făină integrală de secară

200
g

făină de grâu (tip 650)

5
g

gluten

1
g

chimen măcinat

1
g

coriandru măcinat

1
g

anason măcinat

250
ml

maia de secară

30
ml

ulei

32
g

melasa din trestie de zahăr

15
ml

oțet slab

350
ml

apă

5
g

sare

PAKMAYA Retete Mod de preparare

Mod de preparare

Cerne făina de secară și făina de grâu într-un bol, apoi amestecă-le bine cu glutenul și cu condimentele.

,

Se face o adâncitura în mijloc, în care se toarnă maiaua, uleiul, melasa din trestie de zahăr, oțetul și apa.

,

Începe să frămânți compoziția cu mâinile. Aluatul va fi lipicios și vâscos la începutul frământării, dar nu e nevoie să adaugi făină în plus. Când aluatul s-a închegat, presară sare și omogenizează compoziția.

,

Acoperă bolul și lasă aluatul la dospit timp de 60 minute.

,

Presară un strat subțire de făină pe blatul de lucru și apoi răstoarnă cu grijă aluatul dospit, apoi începe să îl frămânți ușor. Acoperă din nou bolul cu folie alimentară și mai lasă-l la dospit încă 60 minute.

,

Modelează aluatul în formă de franzelă: aluatul se aplatizează puţin cu mâinile, se pliază şi de pe partea dreaptă şi de pe partea stângă câte 5-7 cm şi se presează, după care se rulează strâns, de sus în jos.

,

Aşază aluatul modelat într-un coş pentru dospire, presărat cu făină sau căptuşit cu un prosop textil de bucătărie, cu faţa în jos. Se acoperă şi se lasă la dospit timp de 90-120 minute, până îşi dublează volumul.

,

Între timp, încinge cuptorul la temperatură de 230°C, pune o tavă și un vas metalic la încălzit.

,

Așază aluatul dospit în tava fierbinte, pe hârtie de copt și toarnă 200 ml apă fierbinte în vasul metalic, apoi închide ușa cuptorului.

,

După 15 minute, redu temperatura de coacere la 200°C şi continuă coacerea timp de 30 de minute. Pentru ultimele 15 minute se scoate vasul metalic, cu apă, din cuptor.

,

La sfârşitul timpului de coacere se bate pâinea pe partea inferioară. Dacă sună a gol, pâinea este coaptă corespunzător. Aşază pâinea pe un grătar să se răcească.

,

Poftă bună!

,

Poate te interesează și …