Pâine Knackebrod

Pentru persoane

PAKMAYA Retete Timp de pregatire

Timp de pregătire 90 minute

PAKMAYA Retete Timp de coacere

Timp de coacere 30 minute

PAKMAYA Retete Ingrediente

Ingrediente

General:
200
ml

apă

3
linguri

apă călduță

1
linguriță

zahăr brun

200
g

făină integrală de secară

100
g

făină de secară albă

1
linguriță

sare

PAKMAYA Retete Mod de preparare

Mod de preparare

Presară zahărul în 200ml de apă călduță și sfărâmă drojdia, apoi omogenizează bine. Amestecă într-un bol cele două tipuri de făinuri și sarea. Formează o adâncitură în mijlocul făinii și toarnă compoziția cu drojdie, apoi începe să frămânți. Aluatul este gata dacă devine lipicios, dar poate fi modelat. Daca este necesar, mai adaugă treptat 3 linguri de apă.

,

Acoperă bolul și lasă aluatul la dospit timp de 1 oră la temperatura camerei, până îi crește volumul. Alternativ, poți lăsa aluatul și la frigider până a doua zi.

,

Întinde pe blatul de bucătărie o hârtie de copt, presară făina de secară și pune în mijloc aluatul. Modelează-l în formă dreptunghiulară, apoi presară-l și pe deasupra cu făină și întinde-l până obții un dreptunghi de aproximativ 37x33 cm. Dacă aluatul este prea lipicios, presară cu făină sucitorul sau întinde hârtie de copt și peste aluat (pe care o îndepărtezi după ce obții dimensiunea corectă). Taie drept marginile aluatului.

,

Cu ajutorul hârtiei de copt, transferă aluatul în tavă. Cu muchia unui cuțit sau cu o racletă pentru aluat împarte bucata de aluat în dreptunghiuri egale, cu grijă, astfel încât cuțitul să nu fie tras, ci apăsat pe aluat.

,

Aluatul astfel porționat se lasă întreg, nu se desparte în bucăți, și se înțeapă cu o furculiță din loc în loc. Se lasă în continuare la dospit până se încălzește cuptorul la 200°C.

,

Apoi pulverizează aluatul cu apă și lasă-l la copt în cuptor timp de 20 de minute. Lasă pâinea în tavă până se răcește, apoi desparte-o în bucăți. Poți păstra pâinea coaptă câteva zile într-o cutie etanșă. Dacă aceasta nu mai este destul de crocantă, o poți coace pentru câteva minute in cuptorul preîncalzit.

,

Sfat: poți adăuga diferite condimente sau semințe în aluatul de bază, pentru a obține arome și texturi diferite (condimente: chimen, coriandru, chimion, anason sau semințe: susan, in, floarea soarelui, dovleac). Condimentele se amestecă cu făina, iar semințele se prăjesc mai întai într-o tigaie uscată, se răcesc și se adaugă în aluat doar la sfârșitul frământării.

,

Poftă bună!

,

Poate te interesează și …