Pâine normandă cu mere

Pentru persoane

PAKMAYA Retete Timp de pregatire

Timp de pregătire 870 minute

PAKMAYA Retete Timp de coacere

Timp de coacere 45 minute

PAKMAYA Retete Ingrediente

Ingrediente

Pentru maia (pregătită cu o seară înainte)
100
ml

apă

150
g

făină pentru panificație

Pentru aluat:
450
g

făină pentru panificație

50
g

făină de secară

10
g

sare

250
ml

vin de mere (cidru)

100
ml

apă

maiaua pregatită seara

75
g

mere deshidratate, tăiate cuburi

PAKMAYA Retete Mod de preparare

Mod de preparare

Prepară maiaua cu o seară înaintea coacerii. Toarnă apa într-un bol, sfărâmă drojdia și amestecă bine până ce aceasta se dizolvă. Adaugă apoi făina și frământă bine, apoi acoperă bolul și lasă la dospit timp de 10-12 ore la temperatura camerei.

,

Amestecă într-un bol cele două tipuri de făină și sarea. În mijloc, toarnă cidrul, apa, sfărâmă deasupra drojdia proaspătă și adaugă aluatul dospit, rupt în bucățele. Începe să frămânți cu malaxorul sau cu mâinile.

,

Atunci când aluatul a devenit neted, elastic și nu se mai lipește de marginea bolului sau de mâini, presară deasupra lui cubulețele de mere deshidratate și amestecă compoziția de câteva ori. Așază aluatul într-un bol uns cu un strat subțire de ulei, acoperă-l și lasă-l la dospit circa 45 de minute la temperatura camerei, până își dublează volumul.

,

Pe blatul de lucru, presară un strat subțire de făină și apoi răstoarnă cu grijă aluatul dospit. Începe să frămânți aluatul ușor, apoi acoperă-l cu o folie alimentară și lasă-l la odihnă timp de 15 minute.

,

Modelează aluatul în formă de franzelă, dacă vrei să respecți rețeta originală, sau modelează-l și în forma rotundă, după preferință.

,

Pregătește un bol sau un coș alungit pentru dospirea aluatului: așază în acesta un șervet de bucătărie, peste care presară un strat subțire de faină și așază franzela modelată cu fața în jos. Acoperă aluatul cu marginile rămase în exterior ale prosopului de bucătărie și lasă-l la dospit timp de aproximativ o oră, până își dublează volumul.

,

Între timp încălzește cuptorul la 230°C, împreună cu o tavă mai mare. Pe nivelul de jos al cuptorului lasă la încălzit și un vas metalic de dimensiuni mai mici.

,

Răstoarnă aluatul dospit direct în tava fierbinte, peste care ai așezat în prealabil hârtie de copt. Crestează franzela cu un cuțit ascuțit, formând o tăietură de 4 mm adâncime.

,

Toarnă în vasul metalic 200 ml de apă fierbinte și închide ușa cuptorului. Coace pâinea timp de 45-50 de minute, până va căpăta o culoare brun-aurie, iar pentru ultimele 20 minute de coacere scoate vasul metalic.

,

Oprește cuptorul la sfârșitul timpului de coacere, lasă ușa acestuia ușor deschisă și mai lasă franzela înăuntru 5 minute. Apoi așază pâinea pe un grătar sau un fund de lemn ca să se răcească.

,

Poftă bună!

,

Poate te interesează și …