Pâine sârbească
Pentru 12 persoane
Timp de pregătire 165 minute
Timp de coacere 25 minute
Ingrediente
Mod de preparare
Într-un castron, dizolvă drojdia proaspată în 50ml de lapte cald împreună cu 3 linguri de făină și zahărul.
Într-un vas mare adaugă făina, sarea, restul de lapte, drojdia dizolvată și frământă bine până aluatul devine elastic și uniform.
Acoperă aluatul cu un prosop și lasă-l la dospit 1 ora sau până își dublează volumul.
Răstoarnă aluatul pe masa ușor pudrată cu făină și da-i o formă de rulou. Taie ruloul in 12 bucăți egale. Da o formă rotundă fiecărei bucăți și apoi aplatizează-le cu mâna încercând ca discurile obținute să aibă aceeași dimensiune.
Topește untul și lasă-l să se răcească.
Pune în forma tapetată cu hârtie de copt, un disc de aluat, unge-l cu unt și apoi pune alt disc, parțial suprapus peste primul disc și unge-l și pe acesta. Continuă în acest fel până când vei termină toate discurile.
Acoperă forma cu prosop și lasă pâinea să dospească la loc călduț, 1 ora sau până când își dublează volumul.
Unge pâinea cu ou și presară semințe de susan.
Coace pâinea în cuptor preîncălzit la 180°C pentru 25 - 30 min sau până se rumenește uniform.
Poftă bună!