

Pâine turcească (Ramazan Pidesi)

Pentru 8 persoane

Timp de pregătire 150 minute

Timp de coacere 35 minute

Ingrediente
lapte
apă
zahăr
făină albă 000
făină albă de grâu 650
sare
ulei
ou
Semințe de chimen negru sau semințe de susan negru

Mod de preparare
Pregătirea aluatului: într-un bol, adaugă laptele și apa, zahărul și apoi sfărâma drojdia, mixează bine toate ingredientele până la omogenizare.
Cerne cele două tipuri de făină într-un bol și amestecă cu sare. În mijloc, toarnă lichidul cu drojdie și uleiul. Frământă compoziția până când aluatul devine elastic, neted și lucios și nu se mai lipește, apoi modelează-l în formă rotundă.
Lasă aluatul la dospit timp de 1 ora.
Răstoarnă aluatul dospit pe blatul de lucru presărat cu puțină făină și, prin presare repetată, scoate aerul din el.
Taie aluatul în două bucăți egale și modelează-le în formă rotundă.
Pune bucățile de aluat într-o tavă cu hârtie de copt, apoi presează-le cu mâinile, până obții discuri cu grosime de aprox. 2 cm.
Acoperă-le cu folie alimentară și lasă-le la dospit încă o ora, la temperatura camerei.
În cele două discuri, se fac modele, presând aluatul cu degetele unse în prealabil cu puțin ulei. Modelele se fac întâi pe marginea discului de aluat, apoi în mijloc.
Unge pâinicile cu ou bătut, presară semințele de chimen negru sau cele de susan negru și pune-le la copt în cuptorul încins la 200°C, timp de 30-35 minute.
Scoate pâinicile din cuptor și lasă-le la răcit pe un grătar.
Poftă bună!


Drojdie proaspătă 50g

Drojdie proaspătă 500g
