

Pâinici bavareze

Pentru 10 persoane

Timp de pregătire 120 minute

Timp de coacere 20 minute

Ingrediente
făină albă de grâu (tip 480)
sare
zahăr brun
lapte
apă
unt moale
sare grunjoasă sau semințe de susan

Mod de preparare
Cerne făina într-un bol, adaugă sarea și zahărul, apoi toarnă laptele și apa în mijloc, adaugă untul moale, sfărâmă și presară deasupra drojdia proaspătă.
Frământă compoziția până când obții un aluat mai moale, dar nelipicios. Transferă aluatul în alt bol uns cu puțin ulei, acoperă-l și lasă-l la dospit la temperatura camerei circa 40 minute, până își dublează volumul.
Răstoarnă aluatul pe blatul de lucru presărat cu puțină făină și porționează-l în 10 bucăți egale. Modelează-le în formă rotundă, acoperă-le și lasă-le la odihnă 15 minute.
Pregătește 2 tăvi de copt și tapetează-le cu hârtie de copt. Pe blatul de lucru, presară un strat subțire de făină .
Fiecare bilă de aluat se aplatizează cu mâinile, și se modelează sub forma unor batoane scurte. Lasă batoanele de aluat modelate la dospit încă 15-20 minute.
Încălzește cuptorul la o temperatură de 200°C. Într-o cratiță, adaugă apă cât aproximativ 4 degete înălțime și las-o la fiert.
Când apa a dat în clocot, adaugă în ea bicarbonatul de sodiu și redu intensitatea focului. Înmoaie în apă fierbinte painicile timp de 20-30 secunde pe fiecare parte, apoi așază-le în tavă tapetată cu hârtie de copt.
Crestează fiecare pâinică pe diagonală, cu o lamă ascuțită, făcând 3 tăieturi, apoi presară sare grunjoasă sau semințe de susan.
Pune pâinicile în cuptorul încins și lasă-le la copt timp de 15-18 minute, până devin brun-aurii.
Scoate pâinicile pe un grilaj sau tavă și lasă-le la răcit.
Poftă bună!


Drojdie proaspătă 25g

Drojdie proaspătă 50g

Drojdie proaspătă 500g
