SPECIALITĂȚI SĂRATE
Pentru 10 persoane
Timp de pregătire 20 minute
Timp de coacere 45 minute
gem de prune
ulei
apă
zahăr
pesmet
nuci mărunțite fin
scorțișoară
făină
zeamă de lămâie
un praf de sare
esență de cafea
zahăr
ulei
apă
alune de pădure măcinate grosier
Încălzește cuptorul la 180°C. Pune zahărul într-un bol și toarnă uleiul peste el. Mixează până aproape se dizolvă zahărul, apoi adaugă apa. Mixează din nou pentru omogenizare, la treapta minimă. Adaugă gemul de prune și omogenizează compoziția.
Cerne făina împreună cu praful de copt și pudra de cacao. Stinge bicarbonatul în zeama de lămâie și adaugă-l în vasul cu ingredientele omogenizate. Adaugă și amestecul de făină cu cacao și omogenizează compoziția. Amestecă nuca macinată cu pesmetul, pentru a se desface bine, apoi adaugă-le în compoziție. Adaugă apoi și scortișoara și un praf de sare.
Tapetează tava cu hârtie de copt și unde pereții acesteia cu ulei. Toarnă compoziția în tavă, niveleaz-o și bagă tava la cuptor. Coace prăjitura pentru 45 de minute și nu uita să testezi blatul cu scobitoarea, în ultimele 5-6 minute, înainte de a scoate tava din cuptor.
Prepară glazura de cacao amestecând într-un ibric zahărul cu cacaoa, uleiul și apa. Pune ibricul pe foc și amestecă continuu, până la topirea zahărului și omogenizarea glazurii. Adaugă esența, omogenizează si ia vasul de pe foc. Toarnă un strat subțire de glazură peste prajitură si presară alune de pădure măcinate sau tăiate grosier. Lasă glazura să se întărească, porționează prajitura și apoi se poate servi.
Poftă bună!