Ravani

Pentru persoane

Timp de pregătire minute

Timp de coacere minute

PAKMAYA Retete Ingrediente

Ingrediente

Pentru prăjitură:
200
g

griș fin

200
g

făină

200
g

zahăr tos

¼
linguriță

sare fină

3

ouă mari

200
ml

iaurt grecesc

120
ml

ulei

coaja rasă de la o lămâie

opțional: 1 linguriță esență de vanilie

Pentru sirop:
300
ml

apă

200
g

zahăr

2-3
linguri

suc de lămâie

coaja unei jumătăți de lămâie

Pentru decor:

fistic mărunțit

PAKMAYA Retete Mod de preparare

Mod de preparare

Preîncălzește cuptorul la 180°C. Unge o tavă (20×30 cm) sau tapeteaz-o cu hârtie de copt.

,

Într-un bol mare, amestecă grișul, făina, zahărul, zahărul vanilinat, praful de copt, bicarbonatul și sarea.

,

Într-un alt bol, bate ouăle cu iaurtul, uleiul, esența de vanilie și coaja de lămâie.

,

Toarnă compoziția lichidă peste ingredientele uscate și amestecă ușor până la omogenizare, fără să insiști.

,

Toarnă aluatul în tavă și nivelează suprafața cu o spatulă.

,

Coace 35–40 de minute, până prăjitura devine aurie și testul scobitorii iese curat.

,

În timp ce prăjitura se coace, fierbe apa cu zahărul și coaja de lămâie. Când zahărul s-a dizolvat, adaugă sucul de lămâie și lasă la foc mic 5 minute. Lasă siropul să se răcească ușor.

,

Scoate tava din cuptor și, cât prăjitura este fierbinte, folosește o scobitoare pentru a o înțepa din loc în loc.

,

Toarnă siropul călduț, treptat, permițând absorbția.

,

Lasă prăjitura să se răcească complet în tavă, apoi acoper-o și lasă‑o peste noapte în frigider (timp optim pentru absorbție).

,

Taie în romburi sau pătrate. Servește rece sau la temperatura camerei — excelentă cu un pic de iaurt grecesc.

,

Sfaturi utile: Grișul fin creează o textură densă și umedă, specifică ravani-ului grecesc. Siropul cu lămâie echilibrează gustul dulce și aduce prospețime. Odihna peste noapte intensifică aroma și textura. Poți adăuga un strop de apă de trandafiri sau portocală pentru un twist aromat.

,

Poftă bună!

,

Poate te interesează și …