Rulouri Badambura

PAKMAYA Retete Persoane

Pentru 25 persoane

PAKMAYA Retete Timp de pregatire

Timp de pregătire 150 minute

PAKMAYA Retete Timp de coacere

Timp de coacere 30 minute

PAKMAYA Retete Ingrediente

Ingrediente

Pentru aluat:
250
ml

lapte călduț

45
g

zahăr

700
g

făină superioară

5
g

sare

1

ou

1
gălbenuș

de ou

150
g

smântână

70
g

unt la temperatura camerei

Pentru stratificare:
80
g

unt topit

Pentru umplutură:
120
g

migdale măcinate

50
g

zahăr pudră

3
g

cardamon măcinat (opțional)

PAKMAYA Retete Mod de preparare

Mod de preparare

Pregătirea aluatului: amestecă o linguriță de zahăr în 50ml de lapte călduț și sfărâmă drojdia, apoi omogenizează toate ingredientele și lasă bolul deoparte.

,

Cerne făina în alt bol și mixeaz-o cu sarea și restul cantității de zahăr. Adaugă oul și gălbenușul de ou, toarnă apoi smântâna, restul de lapte și amestecul cu drojdie.

,

Începe să frămânți bine până când aluatul devine ca o bilă, apoi adaugă untul moale și continuă frământarea până când obții un aluat mai degrabă tare, decât moale. Atunci când suprafață aluatului a devenit lucioasă și netedă și nu se mai lipește de mâini sau de marginea bolului, acoperă-l și lasă-l la dospit la temperatura camerei, timp de 1 oră-1 oră și jumătate, până își dublează volumul.

,

Pregătirea umpluturii: amestecă bine toate ingredientele pentru umplutură.

,

Tapetează două tăvi mari cu hârtie de copt.

,

Bate ușor cu palmele aluatul dospit pentru a elimina aerul și răstoarnă-l pe blatul de lucru. Împarte aluatul în două bucăți egale, apoi fiecare bucată în 5 părți. Modelează fiecare bucată de aluat în formă rotundă, apoi acoperă-le cu folie alimentară.

,

Toarnă pe blatul de lucru puțin unt topit și întinde una din bilele de aluat cu sucitorul, până aluatul devine subțire. Când aluatul se întinde deja greu cu sucitorul, se continuă întinderea lui cu mâinile, ca și la aluatul de ștrudel. Se va obține o foaie de circa 60x30 cm.

,

Unge foaia de aluat cu unt topit și acoper-o cu o altă foaie întinsă, de aceleași dimensiuni. Se așază astfel 5 foi una peste cealaltă și se unge foaia de deasupra cu unt topit. Pe marginea de jos se taie partea mai groasă și se rulează ca și cozonacul. Se continuă același procedeu și cu celelalte cinci foi.

,

Taie rulourile în 12-14 bucăți cu o lățime de circa 1,5 cm. Se așază pe partea tăiată și se face o adâncitură cu degetele, în care se pune câte o lingură de umplutură. Cele două margini ale fiecaru rulou se apropie și se ciupesc pe partea superioară.

,

Întoarce rulourile cu marginile ciupite dedesubt și pune-le în tava tapetată cu hârtie de copt.

,

Lasă aluatul la dospit până se încinge cuptorul la 170°C.

,

Pune tava în cuptor și coace rulourile circa 20 minute, până capătă o culoare galben deschis.

,

Scoate rulourile pe un grătar că să se răcească. Acestea se pot servi presărate cu puțin zahăr pudră.

,

Poftă bună!

,

Poate te interesează și …