SPECIALITĂȚI SĂRATE
Pentru 12 persoane
Timp de pregătire 150 minute
Timp de coacere 20 minute
unt
făină albă de grâu (tip 480)
sare
zahăr
apă rece
lapte rece
ou
unt la temperatura camerei
zahăr brut
scorțișoară
Pune în congelator cele 200g de unt.
Cerne făina într-un bol, adaugă sarea și 1 lingură de zahăr, amestecă și toarnă apoi laptele și apa rece, oul, sfărâmă și presară drojdia deasupra. Frământă compoziția până când obții un aluat elastic, cu suprafața lucioasă. Modelează bucata de aluat în formă de bilă, asaz-o într-un vas uns cu puțin ulei sau presărat cu făină, acoperă aluatul și pune-l la frigider pentru 35-40 minute.
Presară un strat subțire de făină pe blatul de lucru, răstoarnă aluatul dospit și întinde-l cu sucitorul până când obții un dreptunghi de circa 60x40 cm, cu o grosime de 2-3 mm.
Rade untul rece pe o răzătoare cu găuri mari.
Împarte vizual aluatul în 3 părți egale. Treimea din dreapta se pliază peste cea din mijloc, apoi se pliază și treimea din stânga. Fâșia de aluat astfel obținută se pliază din nou în trei : treimea de sus peste cea din mijloc, apoi se pliază și treimea de jos. Aluatul se învelește în folie alimentară și se pune la frigider timp de 30 minute.
Întinde aluatul pe blatul de lucru presărat cu puțină făină și repetă dubla pliere. Acoperă-l apoi și lasă-l la odihnă 20 minute.
Întinde aluatul pe blatul de lucru presărat cu puțină făină, într-un dreptunghi de 40x60 cm, cu grosime de 2-3 mm. Unge-l cu 50g unt la temperatura camerei și presară zahărul brun cu scorțișoară.
Rulează aluatul ca pe cozonac, apoi taie-l în bucăți de 4-5 cm, apăsând în mijlocul fiecăreia cu mânerul unei linguri de lemn.
Tapetează o tavă cu hârtie de copt și așază rulourile la 5cm unul de altul. Acoperă tava cu folie alimentară și lasă rulourile la dospit 20-30 minute.
Încălzește cuptorul la o temperatură de 200°C.
Unge rulourile cu un ou bătut și pune-le la copt timp de circa 20 minute, până capătă o culoare brun-aurie.
Scoate rulourile pe un grătar și lasă-le să se răcească.
Poftă bună!