

Ingrediente
ciocolată neagră
unt
ulei
frișcă lichidă vegetală neîndulcită
ouă
zahăr
făină
un praf de sare
lapte
zahăr
făină
amidon de porumb
frișcă lichidă vegetală neîndulcită
păstaie de vanilie
zahăr brun
apă fierbinte
brandy
nuci
zahăr brun
apă caldă

Mod de preparare
Pune într-o crăticioară, la foc mic, ciocolata tăiată în bucățele potrivite, untul, frișca lichidă și uleiul. Amestecă până când ciocolata se topește complet, apoi stinge focul și lasă compoziția să se răcească.
Separă albușurile și gălbenușurile celor patru ouă. Mixează gălbenușurile amestecate cu zahărul până când își triplează volumul și se deschid la culoare. Separat, mixează albușurile amestecate cu un vârf de cuțit de sare, până când obții o spumă tare. Adaugă crema de ciocolată peste gălbenușuri si mixează la o viteză mică până se omogenizează compoziția.
Amestecă făina cernută cu praful de copt, amestecând de jos în sus, apoi mixul de galbenușuri și crema de ciocolată. La sfârșit, încorporează cu grijă albușurile în amestecul de gălbenușuri, crema de ciocolată și făină.
Tapetează o formă rotundă cu unt și făină, adaugă compoziția si nivelează cu grijă. Coace pandișpanul în cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de 30-35 minute. Lasă blatul de pandișpan câteva minute să se răcească în formă, apoi pune-l pe un grătar până s-a răcit complet. Taie apoi blatul în trei bucăți egale.
Amestecă zahărul, făina și amidonul și pune mixul obținut într-o cratiță încăpătoare. Toarnă treptat laptele peste mixul solid și amestecă cu grijă astfel încât să nu se formeze cocoloașe. Adaugă semințele unei păstăi de vanilie.
Pune cratița la foc mic și amestecă încontinuu până când crema capătă o consistență densă, circa 10 minute. Stinge focul și acoperă suprafața cremei cu folie de plastic alimentară. Las-o să se răcească complet. Amestecă crema de lapte rece cu frișca mixată foarte bine.
Pune zahărul într-o crăticioară antiaderentă, la foc mic. Amestecă și, când zahărul este complet topit, adaugă apa fierbinte. Lasă crăticioara pe foc până când zahărul se topește din nou. Stingem focul, adaugă cele 2 linguri de brandy și lasă siropul să se răcească complet.
Taie nucile în bucățele potrivite, pune-le într-o tigaie antiaderentă și amestecă-le cu zahărul și 1 lingură cu apă caldă. Pune tigaia pe foc mic și amestecă până când zahărul se caramelizează și nucile capătă o culoare aurie. Stinge focul, pune crocantul pe o foaie de hârtie de copt și lasă-l să se răcească complet. După ce s-a răcit, îl poți zdrobi cu ajutorul făcălețului.
Pune prima foaie de pandișpan în cercul detasabil, însiropeaz-o bine cu siropul rece, adaugă un prim strat de cremă de lapte. Peste cremă, adaugă a doua foaie, însiropeaz-o bine și formează al doilea strat de cremă de lapte. Închide tortul cu a treia foaie de pandișpan, însiropeaz-o și pe ea foarte bine, adaugă ultimul strat de cremă si decorează-l cu crocantul de nuci. Pune tortul în frigider pentru 2-3 ore.
Poftă bună!
