

Ingrediente
morcovi rași pe răzătoarea fină
ouă
zahăr brun
ulei de floarea soarelui
unt cu 82% grăsime, topit
suc de mere
suc de portocale proaspăt stors
coaja de la 1 portocală
făină
½ linguriță sare
scorțișoară
¼ linguriță nucșoară
mascarpone
smântână pentru frișcă cu 35% grăsime
sare

Mod de preparare
Preîncălzește cuptorul și fixează-l la 180°C (static). Pregăteste o formă de tort cu diametrul de 26 cm, pe care fie o tapetezi cu hârtie de copt, fie o ungi cu unt și o tapetezi apoi cu făină.
Făina, sarea, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, nucșoara și scorțișoara se amestecă bine cu telul. Într-un castron încăpător, pune zahărul brun și cel vanilinat. Peste zahăr, adaugă sucul de mere și cel de portocală. Adaugă uleiul, untul topit, ouăle întregi și coaja de portocale. Amestecă totul cu telul până se omogenizează (aprox. 3 minute). Adaugă treptat făina amestecată cu condimentele, în timp ce se omogenizează cu telul.
Compoziția se toarnă imediat în forma de tort. Nivelează blatul în formă. Imediat ce ai nivelat compoziția de blat în formă, dă-o la cuptor. Coace blatul la o înălțime medie, în cuptorul preîncins la 180°C, timp de 55-60 minute. Odată bine copt, scoate blatul din formă și lasă-l să se răcească bine, pe un grătar pentru prăjituri. După ce s-a răcit complet, taie blatul cu un cuțit cu lama lungă sau un dispozitiv special de tăiat torturi, în trei straturi, pe cât posibil cu grosime egală.
Prepararea cremei și asamblarea: Ai grijă ca mascarpone și smântâna pentru frișcă să fie reci (de preferință, răcite peste noapte, la frigider). Pune toate ingredientele, inclusiv zahărul pudră, zahărul vanilinat și sarea, într-un castron încăpător și bate cu mixerul la viteză mare până când crema se întărește bine. Această cremă cu mascarpone va fi mai densă decât frișca bătută și se va ține perfect de paletele mixerului.
Așază pe un platou primul strat de blat și acoperă cu cremă. Încearcă să pui crema încât aceasta să aibă aproximativ aceeași grosime cu a straturilor de blat. Nivelează bine. Așază deasupra cremei următorul strat de blat și acoperă-l și pe acesta cu cremă. După nivelare, acoperă cu ultimul strat de blat.
Îmbracă tortul în crema rămasă și netezește cât mai bine cu ajutorul unei spatule. Pentru îmbrăcarea tortului va fi nevoie de mai mult de ¹⁄3 din cantitatea totală de cremă, ține cont de aceasta atunci când împarți crema.
Se poate orna cu jeleuri în formă de morcovi, nucă măcinată sau alte elemente de decor preferate.
Poftă bună!


Zahăr pudră cu aromă de vanilie 80g

Praf de copt 10g
