

Ingrediente
lapte
smântână pentru frișcă
amidon de porumb
zahăr tos
gălbenuș de ou
păstaie de vanilie
coajă de lămâie
frișcă lichidă naturală
apă
zahăr
lichior limoncello
fulgi de cocos
smântână pentru frișcă
miez pandișpan

Mod de preparare
Blat:
În cuva mixerului adaugă ouăle, mixul și apa. Mixează la vitează mică până la omogenizarea ingredientelor dupa care continuă mixarea la viteză mare timp de 4-6 minute până când compoziția își dublează volumul.
Pentru un blat de tort dozează circa ⅔ din capacitatea formei, uniformizează și coace în cuptorul ventilat la 180°C timp de 45-50 minute, în funcție de gramajul produsului.
Sirop:
Pune apa și zahărul într-o crăticioară, pe foc mic. Fierbe siropul până zahărul este complet topit, apoi stinge focul și lasă-l la răcit 10 minute. Când siropul este ușor călduț, adaugă lichiorul limoncello și acoperă crăticioara cu capac. Lasă siropul să se răcească complet.
Crema:
Pune laptele, smântana lichidă și pastaia de vanilie despicată pe lungime, într-o crăticioară, pe foc mic.
Când amestecul este fierbinte ( nu trebuie să fiarbă ci doar să fie fierbinte), stinge focul, adaugă coaja rasă de lămâie și acoperă crăticioara cu capac.
Într-un vas separat, adaugă gălbenușurile, zahărul și amidonul de porumb. Amestecă cu telul până la omogenizare.
Elimină pastaia de vanilie, toarnă treptat laptele fierbinte peste amestecul de gălbenușuri și omogenizează bine.
Pune amestecul obținut din nou în crăticioară și fierbe crema de vanilie pe foc mic, până când se îngroașă (cca 10-12 minute).
Stinge focul și acoperă crema cu folie de plastic alimentară. Folia trebuie așezată în contact direct cu suprafață cremei.
Lasă crema să se răcească la temperatura camerei, pune-o la frigider pentru minim 30 de minute.
Pune smântână rece într-un vas metalic și mixeaz-o până când capătă puțină consistență, apoi adaugă zahărul pudra treptat și mixează la viteză medie până la obținerea unei consistente ferme.
Adaugă frișca în crema de vanilie și amestecă cu grijă, de jos în sus, până la omogenizare.
Asamblare tort:
Blatul se secționează în trei cu un cuțit bine ascuțit cu lama subțire. Cu mare grijă decupează miezul părții inferioare de blat astfel încât să obții un „coșuleț” cu margini groase. Pune miezul obținut într-un vas și sfărâma-l în mici bucățele de pandișpan. Adaugă 2-3 linguri de fulgi de cocos și amestecă bine.
Montarea se face pe un platou întins, pune prima foaie de blat, însiropeaz-o, întinde o parte din crema de vanilie, continuă cu a două foaie de blat, sirop și crema de vanilie, și încheie cu ultima foaie de blat, sirop și crema de vanilie.
Pune smântana rece într-un vas metalic și mixeaz-o până capătă puțină consistență, apoi adaugă zahărul pudră treptat și mixează la viteză medie până obții o consistență fermă.
Îmbracă tortul cu un strat de frișcă și pudrează-l uniform cu mixul de pandișpan și fulgi de cocos.
Pune tortul Mimoza în frigider pentru minim câteva ore, cel mai bine până a două zi.

