SPECIALITĂȚI SĂRATE
ouă
lapte
cafea
unt topit
făină
smântână pentru frișcă
mascarpone
gălbenușuri
zahăr
lapte cald
amidon/făină
rom sau esență rom
Bate ouăle și toarnă treptat laptele călduț, urmat de cafea și untul topit. Cerne făina și amestec-o împreună cu pudra de cacao și zahărul pudră într-un recipient separat. Toarnă amestecul de ouă peste ingredientele uscate și omogenizează compoziția, eliminând toate cocoloașele. Coace clătitele din aceast aluat și lasă-le la răcit.
Freacă cele 3 gălbenușuri cu zahărul până ce crema se deschide la culoare. Adaugă amidonul, urmat de laptele turnat treptat. Pune amestecul într-o cratiță pe foc mic și amestecă-l până ce obții o consistență cremoasă și mai groasă, dar atenție să nu ajungă la temperatura de fierbere.
Dizolvă gelatina în 2 linguri de apă și las-o la hidratat pentru 10 minute, apoi încălzește-o puțin la bain marie, pentru a se topi. Amestecă brânza mascarpone cu 200 ml smântâna pentru frișcă, vanilia, romul, gelatina și 1 lingură de zahăr, până ce crema se îngroașă.
Încorporează în amestecul de mascarpone crema de gălbenușuri și dă-o la rece pentru 20 de minute sau până când se întărește puțin.
Întinde crema între clătite, aproximativ 2-3 linguri între fiecare 2 clătite și pune-le una peste cealaltă. Pune tortul la frigider pentru 1-2 ore, apoi mixează ingredientele pentru glazură. Orneaza tortul cu glazura obținută și pudrează-l cu cacao.
Poftă bună!