Pentru majoritatea procesatorilor din industria alimentară, creşterea într-un ritm alert a competitivităţii produselor fabricate devine unul dintre cele mai importante obiective.
Rolul pâinii de-a lungul timpului
Drojdia este ajutorul miraculos din bucătărie. Consumă zahărul din făină și produce dioxid de carbon care dă volum pâinii. Drojdia joacă un rol cheie în producerea pâinii, principala sursă de hrană. Cum este posibil acest lucru?
Drojdia este ajutorul miraculos din bucătărie. Consumă zahărul din făină și produce dioxid de carbon care dă volum pâinii. Drojdia joacă un rol cheie în producerea pâinii, principala sursă de hrană. Cum este posibil acest lucru?
Pentru început, să aruncăm o privire la structura sa. Drojdia este un organism invizibil unicelular. Cea utilizată în producția de pâine este cunoscută sub numele de Saccharomyces cerevisiae. Acest microorganism are caracteristici diferite față de alte drojdii numite „drojdii sălbatice”. O singură celulă se reproduce cu mare viteză în fermentatoarele unde sunt îndeplinite condițiile corespunzătoare. De aceea, drojdia este alegerea potrivită atât în producția industrială de pâine, cât și în cea la scară mică.
Se crede că drojdia a fost folosită din cele mai vechi timpuri, iar descoperirea pâinii fermentate a fost atribuită civilizației egiptene. Pentru aceștia, pâinea era considerată și un mod de exprimare artistică. Egiptenii au sculptat statui din aluat de pâine care au rămas intacte până astăzi.
În civilizația antică grecească, pâinea de orz era pregătită și consumată în zile speciale. La greci și la romani, pâinile erau de obicei acoperite cu semințe de mac și umplute cu ciuperci și pește. Aproape în fiecare civilizație, producerea pâinii era văzută ca un meșteșug.
În Evul Mediu, pâinea nu era folosită doar ca produs alimentar, ci și ca parte a organizării mesei. Pâinea pregătită în forme dreptunghiulare era folosită pe post de farfurie. Sub influența lui Pasteur, legătura dintre drojdie și pâine a devenit cunoscută tuturor producătorilor, astfel că prima pâine modernă a fost făcută în Olanda.
Secolul al XIX-lea este perioada în care consumul de pâine la nivelul actual și-a făcut loc în viața omului, ceea ce a contribuit la aplicarea anumitor standarde în producție. Această dezvoltare se datorează Marii Britanii, care a transmis-o în timp coloniilor sale și de acolo în întreaga lume. Astfel, pâinea a început să fie produsă la nivel industrial.
Gustul, forma și structura pâinii prezentă pe masa fiecărui client este extrem de importantă pentru orice brutărie, astfel că satisfacerea acestor nevoi este în atenția tuturor brutarilor.
Maeștrii brutari, care lucrează într-un ritm intens zi de zi, au nevoie în procesul de producție de multe materiale/ingrediente diferite. Există însă câteva ingrediente esențiale pentru buna funcționare a unei brutării eficiente.
Focaccia
Alegerea drojdiei este, fără îndoială, primul pas în pregătirea unei pâini consistente și de calitate. Utilizată corect, drojdia va da aluatului gustul potrivit.
Cum pregătim pâine artizanală?
Cel mai recent studiu realizat în rândul consumatorilor români poziționează Pakmaya ca brandul cu cel mai bun raport calitate – preț pe segmentul drojdiei proaspete din România. Distincția vine din partea ICERTIAS (International Certification Association GmbH), ca urmare a rezultatelor noului sondaj Best Buy Award General III 2019/2020*.
Conform statisticilor, aproape două treimi din făina de grâu rezultată din recoltele anuale ale României nu corespund nivelului de calitate așteptat de către brutari. Calitatea grâului este rezultatul influențelor ce țin de natură și de condițiile meteorologice din timpul culturii (lumina, temperatură, apă), însă calitatea sa poate fi afectată și de o serie de alți […]
Tipuri de maia